Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stopp för Stomp oroar lökodlare

I Sverige har grönsaksodlarna inte möjlighet att använda samma växtskyddsmedel som konkurrenterna i andra EU-länder. Den tidigare dispensen för att använda ogräsmedlet Stomp är från och med i år borta, vilket bekymrar dem som odlar lök, purjolök, palsternacka och bönor.
Svenska lökodlare befarar att de kommer att bli utkonkurrerade eftersom de inte får använda samma växtskyddsmedel som odlare i andra länder. Arkivbild.Bild: Erik Abel/ TT
— Det blir att man får gå och luka för hand, säger lökodlaren Eva-Karin Hempel till lantbrukstidningen ATL.
Hon ser en klar risk för att svensk lökodling blir utkonkurrerad när danskar, nederländare och tyskar har andra ogräsmedel att tillgå.
Kemikalieinspektionen beslutade 2008 att inte ge Stomp förnyat godkännande eftersom medlet anses innebära oacceptabla risker för vattenorganismer. Men fram till nu har odlarna ändå getts dispens att fortsätta använda medlet.
En jämförelse mellan 16 europeiska länder visar att svenska lantbrukare har lägst tillgång till växtskyddsmedel, rapporterar tidningen.
Gå till toppen