Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

EU betalar ut Turkiet-stöd

EU-kommissionen delar ut ytterligare 110 miljoner euro — en miljard kronor — ur den stora stödsumma på totalt 3 miljarder euro som utlovats för att hjälpa flyktingar i Turkiet.
En turkisk polis eskorterar en migrant som just skickats tillbaka med båt till Turkiet från den grekiska ön Chios. Allt i enlighet med EU-ledarnas avtal med Turkiet från i mars.Bild: Emre Tazegul
50 miljoner euro går till 15 olika organisationer, däribland Danska flyktingrådet, för att ge humanitär hjälp i form av allt mellan mat och hälsovård till utbildning och psykologstöd för flyktingar inne i Turkiet.
60 miljoner går i sin tur till att betala mat, skydd och hälsovård under sex månader för de migranter och flyktingar som skickats tillbaka från Grekland, i enlighet med EU-ledarnas avtal med Turkiet från i mars. Pengarna ska betalas ut i samarbete med det turkiska inrikesdepartementet.
Turkiska ledare har upprepade gånger tryckt på att EU måste leva upp till sina löften i mars-avtalet om det ekonomiska stödet, men också om den visumliberalisering som utlovats till i sommar. EU kontrar dock med att Turkiet måste uppfylla samtliga de formella krav som ställs för visumfriheten.
Gå till toppen