MFF

Debattinlägg: "Man bör kunna ställa större krav på MFF än på svenska, enskilda turister"

De som städar hotellrum och serverar mat i Dubai är en sorts slavarbetare. Ändå reser svenska fotbollsklubbar till Dubai för att ladda. Idrottsrörelsen måste börja ta ansvar för arbetsvillkoren när de bokar sina träningsresor.
Det skriver Anneli Nordling, ordförande för Fair Action och Alice Blondel, kanslichef på Swedwatch.


Allsvenskan har nu dragit igång, både spelare och tränare är taggade. En del av sin energi har de fått i solen under vinterns träningsläger i Dubai. Dit åkte till exempel Malmö FF och IFK Göteborg, trots protester från supportrar och allmänhet, som menade att arbetsförhållandena för de anställda i turistsektorn i Dubai inte är förenliga med klubbarnas värdegrunder eller värdegrunderna i den svenska idrottsrörelsen. Men klubbarna var inte beredda att ändra sina planer. ”En spännande och prisvärd destination”, kallade IFK Göteborgs sportchef Mats Gren Dubai på klubbens hemsida.
Dubai är beroende av miljoner gästarbetare. Mer än 80 procent av landets invånare är migranter som kommer från länder som Filippinerna och Nepal. Pengarna skickar de till sina hemländer och där är de i många fall en viktig del av ekonomin. Men migrantarbetare i Dubai är samtidigt en utsatt och sårbar grupp som saknar många grundläggande rättigheter, som rimlig lön för sitt arbete och att kunna röra sig fritt.
Fair Action och Swedwatch publicerade i höstas en rapport som visar hur tuff tillvaron för migrantarbetare är i emiratet. Ett 30-­tal anställda på tre hotell som Apollo, Ving och Fritidsresor anlitar intervjuades. Arbetsdagar på upp till tolv timmar utan övertidsersättning och raster är vanligt, visade det sig.
Av 30 intervjuade arbetare har 28 fått sina pass beslagtagna av arbetsgivaren, något som gör att de kan ha svårt att lämna landet. Enligt FN:s internationella arbetsorganisation ILO är kvarhållande av pass ett tecken på tvångsarbete. Det finns inte heller någon möjlighet för hotellanställda att organisera sig, eftersom fackförbund i Dubai är förbjudna.
Malmö FF:s och IFK Göteborgs ledningar hade möjlighet att ta del av Fair Actions och Swedwatchs granskning, och många andra internationella rapporter av samma slag, innan de skickade sina lag på vårens träningsläger i Dubai.
Läs mer:Vd:n: ”Jag kan förstå att det kommer kritik"
Många av de hotell som anlitas under idrottsklubbars träningsläger är desamma som anlitas av de svenska resebolagen. Bland annat bodde Malmö FF på ett hotell dit även Ving skickar sina kunder. Men trots att förhållandena på resmål som Dubai länge varit kända saknas tydliga åtgärdsplaner från de stora resebolagen för attkomma till rätta med de dåliga arbetsvillkoren. Researrangörerna har åtagit sig att börja kontrollera hotellen i Dubai, men än så länge har väldigt lite hänt.
Man bör kunna ställa större krav på svenska fotbollsklubbar som MFF och IFK Göteborg än på svenska, enskilda turister. Klubbarna är viktiga förebilder i samhället. De lägger också stora pengar på sina träningsresor, vilket ger dem möjlighet att påverka de researrangörer de väljer att använda. Frågan aktualiseras ytterligare i och med att Svenska spel, en viktig finansiär för flera stora idrottsklubbar, däribland Malmö FF, börjat ställa krav på att deras sponsringspartners ska följa internationella konventioner och riktlinjer för mänskliga rättigheter.
Fair Action och Swedwatch uppmanar nu landets fotbollsklubbar att se till att deras arrangörer av träningsresor:
1. Endast anlitar hotell som åtminstone betalar ut minimilön, följer nationell lagstiftning vad gäller arbetstider och inte beslagtar migrantarbetares pass.
2. Kartlägger arbetsvillkoren för migrantarbetare på hotellen och deras leverantörer i enlighet med FN:s riktlinjer för företag och mänskliga rättigheter.
3. Vidtar åtgärder utifrån kartläggningen som säkerställer att arbetsvillkoren uppfyller internationella konventioner om arbetstagares rättigheter.
4. Arbetar för att möjliggöra facklig organisering, så att anställda själva kan kräva sina rättigheter. Eftersom fackföreningar är förbjudna i Dubai bör företagen tydligt deklarera sitt stöd för anställdas rätt att organisera sig.
Det är snart dags för fotbollsklubbarna att planera in träningsläger för nästa säsong. Vi uppmanar inte till bojkott av Dubai som resmål, men förhoppningsvis prioriterar klubbarna denna gång inte bara ett spännande resmål och pris, utan även etik när resan bokas.
Anneli Nordling
Alice Blondel

SKRIBENTER

Anneli Nordling är ordförande för Fair Action, en ideell förening som arbetar för att få företag att ta ansvar för sin påverkan på människor och miljö.
Alice Blondel ärkanslichef på Swedwatch, en ideell förening och partipolitiskt obunden researchorganisation.
Gå till toppen