Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minskning av asylsökande i Sverige

Antalet asylsökande i Sverige har minskat — både i jämförelse med hösten 2015 och med det första kvartalet i fjol. Under årets första tre månader sökte 9 147 personer asyl i Sverige. Under fjolårets tre sista månader var antalet nästan 90 000 och januari—mars 2015 var siffran 13 053 personer.
Antalet asylsökande har minskat i Sverige under årets tre första månader — både i jämförelse med hösten 2015 och med det första kvartalet i fjol. Arkivbild.Bild: Marcus Ericsson/TT
"Det är en kedja av kontrollåtgärder och åtstramningar i Europa som ligger bakom nedgången. I dag är det svårt att säga hur länge åtgärderna kommer att ha effekt på antalet asylsökande i Sverige", säger Christina Eklöf, expert på Migrationsverkets omvärldsenhet, på myndighetens hemsida.
Den nedåtgående trenden gäller även ensamkommande flyktingbarn. Under oktober sökte 9 339 barn asyl, i mars var siffran nere på 121.
Under oktober sökte totalt 39 196 personer asyl. Under mars i år har 2 251 personer sökt asyl i Sverige.
Gå till toppen