Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu får Roxana lära sig svenska

Höllviken har slutit upp kring Roxana Lordache. Först fick hon praktik, sedan jobb och i veckan började hennes svensklektioner.
– Om jag kan göra nytta för en annan vill jag göra det, säger läraren Eva Mehlin.

"Det är en tjej som inte ger upp och bara fortsätter trots alla motgångar", säger Eva Mehlin om nya eleven Roxana Lordache.Bild: PRIVAT
Sydsvenskan har under våren följt rumänska Roxana Lordache, 22 år. De senaste två åren har hon i perioder suttit utanför Coop-butiken i Höllviken och bett om pengar, tills hon en dag gick in i butiken och bad om ett jobb. Den 1 februari påbörjade hon sin praktik och i sommar kommer hon att arbeta deltid hos Coop.
Många Höllvikenbor har engagerat sig för Roxana Lordache. En av dem är Jakob Svärd, som tillsammans med kollegan Michel Massadakis driver Självbildarna. Företaget, som startade för tre månader sedan, anordnar uttalsutbildningar för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden.
– Jag och mina barn träffade henne ofta när hon satt utanför butiken. Hon är ju en sådan solstråle, säger Jakob Svärd.
– Hon är en människa som har bestämt sig för att förändra sin situation – då måste samhället ställa upp. Jag ville hjälpa med det jag kan, och det är att låta henne gå en av våra kurser.
Jakob Svärd kontaktade arbetsförmedlingen med förslaget att låta Roxana Lordache gå utbildningen.
– De sa nej och menade att det inte fungerade eftersom hon redan gick på praktik, säger Jakob Svärd.
Lösningen blev att förlägga lektionerna på kvällstid. För några veckor sedan kom Jakob Svärd också i kontakt med gymnasieläraren Eva Mehlin som har erfarenhet både inom SFI och svenska som andraspråk. Närmaste månaden ska hon och Roxana Lordache träna på språket tillsammans efter arbetstid.
– Vi hade första lektionen i måndags. Roxana är ju väldigt motiverad och glad över den här möjligheten att lära sig språket och på sikt få ett fast jobb, säger Eva Mehlin.
I maj startar nästa steg i undervisningen. Då ska Roxana Lordache att träna på sitt uttal tillsammans med en logoped.
– Jag tror inte folk hade slutit upp som de gör om det inte varit för allt Roxana gör för andra. Hon ger glädje, säger Jakob Svärd.
Gå till toppen