Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ett band som aldrig vill gå på repeat

Tove Johansson och Fredrik Holm spelar inte in sin musik i studio och marknadsför sig inte. Ändå spelar de ganska ofta på klubbar och festivaler. ”Det verkar som om folk blir glada av att höra något som skapas för stunden”, säger Fredrik Holm.

De sitter och väntar vid cykelbanan i korsningen Smedjegatan/Södra Skolgatan. Fredrik Holm har åkt hit på rullskridskor medan Tove Johansson just har klivit av cykeln. Om en stund ska Fredrik gå på ett pass som brevbärare. Tove, som jobbar på Stadsteatern, har en ledig förmiddag. Platsen är väl vald - här hänger de ofta.
– Vi har våra favoritplatser i stan, säger Fredrik Holm och föreslår att vi ska ta oss ned till Netto vid Föreningsgatan där han vet att det är lite mera lä.
Väl framme häver vi oss upp på en avsats där det mycket riktigt är både vindstilla och soligt.
– När det är fint väder är vi ofta ute. Vi går nästan aldrig på kaféer, utan hittar andra platser i stan. Vi går inte på krogen och om vi äter på restaurang så är vi där bara en kort stund. Vi är inte så bra på att sitta still, förklarar Tove Johansson.
– Tove är kanske lite mer kafé-ig än jag, men jag känner mig instängd av att sitta innanför ett staket. Jag tar själv hellre en plats än att jag ska bli anvisad en plats att sitta på, säger Fredrik Holm.
Med solen i ögonen blir vi, trots att de säger att de har svårt att vara still, ändå sittande en bra stund.
De har båda lite svårt att minnas vilket år de träffades första gången och ännu svårare att komma fram till när de blev ett par. Men de minns att de träffades genom gemensamma vänner och klart är att de sedan ungefär tre år tillbaka spelar tillsammans i gruppen NOS++T++. NOS var från början det namn som Fredrik använde när han och en kompis höll på med graffiti, sedan har det blivit ett artistnamn och för många i Malmö är Fredrik mer känd som NOS än som Fredrik. T:et i NOS++T++ står förstås för Tove.
För båda är musiken viktig, men ingen av dem tycker det är särskilt roligt eller motiverat att repa om de inte har ett gig att se fram emot. Därför styrs deras musikskapande av hur spelschemat ser ut. Och ryktet om dem tycks ha spritt sig på egen hand - för själva marknadsför de sig inte, säger de. Nu är det snart dags för Intonal Festival på Inkonst där de hoppas att få publiken att dansa.
De säger själva att det är svårt att sätta en etikett på musiken som skapas med Fredriks syntar, Toves trummor och ibland med inslag av saxofon. Låtarna är helt instrumentala. Det beror enligt Tove på att ingen av dem kan sjunga och spela ett instrument samtidigt.
Inför spelningarna repar de in grundmelodier, men ingenting är fast. De spelar i princip aldrig in något och därför går det inte att hitta några spår av deras musik på nätet.
– Vi skapar musik som är rolig att lyssna på här och nu. För oss finns det ingen mening med att upprepa eller att titta bakåt, säger Tove.
Att de väljer att inte bevara något av sina verk genom att spela in i studio hänger också samman med att de inte vill blanda pengar med kultur.
–  Vi tror inte på pengar och ekonomism. Så fort man måste leva på sin kreativitet så måste man anpassa sig. Jag märkte det när jag jobbade som festdekoratör och dekormålare. Nu jobbar jag istället som brevbärare, det passar perfekt, säger Fredrik.
”Ett antal betydelsefulla föremål: Tejp, tejp, tejp. Hattglädje, dolbypenna, husqvarna, holiday activator, Dragan, rosa bil, 3 lux, tilläggshjul, silverlåda, selma, startburk, ljudband, transistorrytm, barndomslyx och gyokucho.”

Tove Johansson Fredrik Holm

Bor: Sofielund (Tove), Möllevången (Fredrik).
Gör: Musiker. Fredrik är brevbärare och Tove kostymassistent.
Superkrafter: Fredrik: ”Jag kunde svälja en hel hamburgare på den tiden jag åt kött”. Tove: ”Dåligt minne – därför skapar jag alltid något nytt.”
Aktuella: Spelar på Intonal Festival på Inkonst 21–24 april.
Gå till toppen