Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Han är tillbaka – Hitler ligger på bästsäljarlistan

Så hände det som man egentligen bara skämtat om hittills. Adolf Hitlers ”Mein Kampf” har hamnat på tyska tidningen Der Spiegels bästsäljarlista. Inte originalversionen visserligen, utan den vetenskapliga utgåvan som kom ut i januari, med över 3000 kommentarer och fotnoter som omringar den över nittio år gamla hetsskriften.
Men ändå, förra veckan, lagom till författarens födelsedag idag, var detta den mest sålda fackboken i Tyskland. Enligt Institut für Zeitgeschichte, vars forskare under flera år arbetat med att gå igenom Adolf Hitlers text ord för ord, är tredje upplagan snart slut och en fjärde är på gång.
Hittills har boken sålt i 47500 exemplar.
”Mein Kampf” har länge varit ett tabu här i Tyskland och ofta felaktigt omtalad som olaglig. När jag i vintras gjorde ett reportage inför utgivningen av den kommenterade utgåvan lånade jag ett antikvariskt exemplar av en av intervjupersonerna. De av mina tyska vänner som fick se den reagerade alltid med förundran. ”Är den inte förbjuden?” och ”Är det verkligen 'Mein Kampf'?” kunde de säga. ”Vad liten den är!” utbrast en av dem när han bläddrade i den fullt normalstora boken. Flera började fråga sina föräldrar om de också hade ”der Kampf” (”Kampen”), som den ofta kallades med tyskans förkärlek för bestämd artikel, gömd någonstans där hemma.
Under nazitiden hade Hitlers bok, som är både en nationalsocialistisk programskrift och halvt förljugen självbiografi, en upplaga på över tolv miljoner exemplar. Alla hade den, men eftersom den var så illa skriven var det ingen som läste den, har det ofta hetat. Klassiskt ”Schutzbehauptung”, ett begrepp som används om påståenden som uttalas för att skydda och distansera sig själv från nazismens förbrytelser. Samtidigt har det varit svårt att exakt kontrollera hur många som trots allt hade läst den. Något som också kommer att gälla med den nya utgåvan, som med sina nära 2 000 sidor alltså är mer än dubbelt så lång som originalet.
Ett av syftena med en vetenskaplig version har varit att skingra mystiken som omgärdar ”Mein Kampf”. Men det förutsätter också att de som nu lägger vantarna på den också sätter sig in i det som står i den. Annars riskerar de två tunga grå banden, som utgåvan består av, att bara bli en del av den olästa myt de i själva verket ska ta död på.
Gå till toppen