Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lärare fuskade på nationella proven

En lärare på en skola i Svedala misstänks ha fifflat med tredjeklassarnas nationella prov i matte.
Hon har nu stängts av från sitt arbete.

ARKIVBILDBild: BERTIL ERICSON / TT
– Vi har öppnat en utredning eftersom vi har fått indikation på att en personal har hanterat de nationella proven felaktigt, säger Johan Lundgren, utbildningschef på Svedala kommun.
Under våren har skolans treor gjort nationella proven för första gången.
Efter att de gjort delmomenten i matte berättade några av dem för en lärare hur det hade gått till när de genomförde proven med matteläraren.
– Den bilden var ganska vag, men den läraren kontaktade rektorn och sa att vi måste kolla upp det här så att allt har gått rätt till, säger Johan Lundgren.
Enligt uppgifter som Sydsvenskan fått från föräldrar med barn på skolan ska läraren som höll i proven ha ändrat i elevernas svar, så att de fick bättre resultat.
– Men det är ingenting som vi vet i dagsläget, utan nu utreder vi situationen, säger Johan Lundgren.
När skolans rektor uppmärksammades på problemet stängdes den berörda läraren av från sitt arbete och kommer inte att vara i tjänst under de närmaste veckorna.
Sedan informerades föräldrarna med barn i årskurs tre om det inträffade.
Rektornvill själv inte uttala sig om händelsen, utan hänvisar till utbildningschef Johan Lundgren.
– Vi vet inte vad som kommer att hända med den här läraren om det visar sig att något inte gått rätt till, säger han.
– Men vi ska inte föregå det nu, utan nu ska vi ta reda på vad som hänt och sedan får vi ta ställning till vad vi måste göra.
Har läraren varit inblandad i något liknande tidigare?
– Jag pratar inte om enskilda personer. Med respekt för läraren kan jag säga att personen för tillfället inte är i arbete och att vi utreder situationen.
Föräldrar med barn på skolan har reagerat starkt på uppgifterna om att en lärare eventuellt har fuskat med deras barns prov.
– De nationella proven kan vara en ganska stor belastning för ett barn. Många oroar sig för hur det ska gå för dem och det är oerhört orättvist att de nu ska behöva hantera det här, säger en förälder som vill vara anonym.
– Nu hoppas jag att läraren blir av med sin lärarlegitimation. Har man sådana här problem med att vara lärare så ska man inte vara det.
Gå till toppen