Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Olle Lönnaeus: Hade Malmö kunnat förhindra att Osama Krayem blev terrorist?

Analys av Olle Lönneaues om Mona Sahlins utspel om radikalisering i Malmö.

Samma dag som en åklagare i Belgien officiellt bekräftar att 23-årige Osama Krayem inte bara är misstänkt för terrordådet i Bryssel – utan också för massmordet i Paris i november – håller Mona Sahlin ett föredrag på högskolan i Malmö.
Ämnet är våldsbejakande extremism.
Som nationell samordnare har Sahlin riktat hård kritik mot just Malmö kommun för att man förnekat problemet med jihadism.
Min självklara fråga till henne lyder: Hade Osama Krayems radikalisering i Malmö gått att upptäcka så att man kunnat förhindra att han blev terrorist?
"Det är så klart inte alls säkert att man gjort det bara för att Malmö haft en lokal handlingsplan", svarar Sahlin.
Men så tillägger hon: Chansen hade varit större att upptäcka signalerna om inte politiker och tjänstemän i staden så länge klamrat sig fast vid uppfattningen att det inte fanns något problem med våldsbejakande jihadism i Malmö.
"Det här fallet motbevisar det väldigt tydligt", säger Sahlin
"Man sa att det fanns inget sätt att upptäcka. Jo, det fanns troligen absolut något att upptäcka om fler hade vetat vad de skulle lyssna efter. Om fler hade kunnat ”språket2. Om fler hade förstått de religiösa uttrycken".
Osama Krayem från Malmö jobbade som vaktmästare i arbetsmarknadsprojektet Jobb Malmö till slutet av juni 2014. Någon månad senare gav han sig av till Syrien och anslöt sig till mördarsekten Islamiska staten.
Våren 2015 lade han upp foton på sig själv med kalasjnikov på Facebook. Hyllningar till IS. Bestialiska avrättningsvideor.
I september återvände han till Europa. Med ett falskt syriskt pass tog han sig till den grekiska ön Leros och vidare till tyska Ulm, där han hämtades till Bryssel av en av centralgestalterna i den europeiska terrorcell som planerade attackerna i Paris och Bryssel: Salah Abdesalam.
Efter gripandet för en vecka sen har Osama Krayem erkänt att han den 22 mars gick till Maelbeeks tunnelbanestation med en ryggsäck full med sprängmedel tillsammans med Khalid el-Bakraoui – som sprängde sig själv till döds.
I förhören har Krayem hävdat att han ångrade sig i sista stund.
Men enligt åklagaren kan han nu inte bara knytas till dådet i Bryssel, utan också till terrorattacken i Paris i november då 130 människor mördades i konserthuset Bataclan och på en rad krogar. Bland annat har Krayems fingeravtryck hittats i en lägenhet i Brysselkommunen Schaerbeek där terroristerna tillverkade de självmordsbälten som användes i Paris.
Osama Krayem var alltså inte vilken "hangaround" som helst, utan tillhörde den belgisk-franska terrorcellens kärna.
Bara ett drygt år efter han slutade sin anställning vid Jobb Malmö återvände han från Syrien till Europa som en fulltränad jihadist.
Mona Sahlin och hennes samordningskansli har nu skickat en enkät till landets kommuner: Har de följt uppmaningen att göra lokala handlingsplaner? Skaffat sig en lägesbild över radikaliseringen i kommunen? Utbildat lokala tjänstemän?
Skrämmande många förnekar fortfarande problemet, säger Mona Sahlin.
Malmö då?
I december presenterade kommunalrådet Andreas Schönström "riktlinjer" för det lokala arbetet mot våldsbejakande extremism och en lokal hjälptelefon för oroliga anhöriga.
Sent, men bra att man äntligen fattat, tycker Mona Sahlin.
Fast hon är bekymrad, säger hon, över att höga tjänstemän i Malmö fortfarande argumenterar utifrån att problemet med våldsbejakande jihadister inte är så stort.
Gå till toppen