Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fullvuxen thriller om drönarkriget

Eye in the sky

Storbritannien, 2015. Regi: Gavin Hood. Med: Helen Mirren, Alan Rickman, Aaron Paul, Barkhad Abdi. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.42.
Så fjärran, så nära. Det finns något paradoxalt med drönare. På ett sätt har de obemannade farkosterna tagit den avhumaniserade, byråkratiska krigföringen till sin spets: soldater dödar soldater med ett knapptryck från andra sidan jordklotet. Många avhoppare från den amerikanska armén har också vittnat om hur dödandet blir overkligt, som vore det ett tv-spel. Samtidigt går det som aldrig tidigare att förutse skadeverkningarna på civilbefolkningen vid en bombattack, och dessutom genast få ett förfärande bildbevis på förödelsen. Vilket kan mana till besinning, av moraliska skäl men också politiska – en läckt video kan vara rena dynamiten.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen