Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här är grönsaker och kryddor du kan odla på balkongen

Du behöver ingen trädgård för att odla egna kryddor, bär och grönsaker. Beroende på väderstreck, storlek och husregler finns det gott om godsaker som gärna växer och gror på din balkong.

Börja med att kolla läget. I en trädgård eller på en större terrass är det lättare att prova sig fram med sin odling.
Trivs inte en kruka där man trodde ljuset och förhållandena var optimala är det bara att flytta den till ett annat hörn och hoppas på bättre lycka där.
Men en balkong har en begränsad yta och den sitter där den sitter. Söderbalkongen har helt andra odlingsförutsättningar än norrbalkongen.
Gemensamt för alla balkonger är dock att det går att odla mycket mer än pelargoner i blomlådor. Vill man odla ätbart är kryddor det allra enklaste.
Det går att köpa färdiga plantor, men du kan också förså själv. De vanliga kryddkrukorna som säljs i livsmedelsbutikens grönsaksavdelning är dock inte ämnade för utplantering, besök en plantskola med bra sortiment och där du också kan se vilka kryddor som trivs bäst i sol respektive skugga.
Timjan, rosmarin och oregano är tacksamma, tåliga och användbara kryddor medan basilikan är lite mer krävande. Mycket sol och passning gäller för denna.
Mynta är en annan populär ört som är lätt att odla. I större rabatter får man begränsa den för att den inte helt ska ta över – som krukväxt passar den utmärkt, men ge den gärna en lite större kruka.
Grönsaker går också bra att odla i liten skala: tomater, paprika, chili – allt beroende på din balkongs läge. De här växterna kommer från varmare trakter, så sol är ett måste.
Men olika arter är olika krävande – prata med din trägårdshandlare. Längtar du efter söta bär går det utmärkt att sätta små plantor av jordgubbar och smultron på balkongen, ja till och med rabarber går bra att odla i kruka.
Ju större växter destor mer jord – så tänk dig för så att du inte överbelastar balkongen. Kombinera gärna dekorativa blommor med örter, bär och grönsaker – det ger en lite vildare känsla och tar dig kanske ett steg närmare naturen.
När du samplanterar flera växter i samma kruka – tänk på helheten och bland högt och lågt. Vill du kan du välja teman och färger – kanske i linje med färgskalan du valt för lägenhetens "inre" rum.
Mer om hem och trädgård hittar du i vår Himma-app. Den laddar du ner gratis här:

Tänk på!

* Kontrollera vilka regler som gäller för balkongodling i ditt hus.Utanpåhängande balkonglådor är till exempel ibland inte tillåtet.
* Stora krukor fyllda med fuktig jord är tunga. Försäkra dig om att balkongen håller.
* Ställ inte krukorna direkt på betonggolvet, de gör lätt fläckar.
* Vattna ofta och tillsätt näring en gång i veckan.
Gå till toppen