Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingrid Runsten: Ingrid Runsten: Spirande gröna insikter.

Efter några svajiga krisdagar med bleka insatser från Miljöpartiets båda språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin verkar nu en krisinsikt ha infunnit sig.
Gustav Fridolin och Åsa Romson.
Torsdagen började med att Gustav Fridolin medverkade i morgonsändningarna i SVT och TV4 och även blev intervjuad i P1-Morgon. I intervjuerna var han tydlig på ett sätt som tidigare har saknats i språkrörens sätt att kommentera bostadsminister Mehmed Kaplans avgång och Yasri Khans vägran att ta kvinnor i hand.
Gustav Fridolin poängterade behovet av att diskutera grundläggande värderingar inom partiet och – speciellt viktigt – att partiet ska tåla granskning och inte skylla ifrån sig på media.
"Vilka vi är och vad vi står för har satts i fråga. Man ska vara trygg med att vår feminism är på riktigt", sade Fridolin och talade om "att stå för sina principer" .
Fridolins framträdanden följdes sedan upp med ett öppet brev från språkrören till medlemmar och sympatisörer som publicerades på partiets hemsida.
"Alltför många miljöpartister har de senaste dagarna uttryckt kritik mot de pågående granskningarna av partiets företrädare och ifrågasatt 'orättfärdiga' frågor."
Nu återstår att se om partiet förmår vända den negativa spiralen. Att MP:s språkrör själva inser allvaret är en nödvändig början, men om MP ska ha trovärdighet som regeringsparti måste språkrören också sluta låta som oppositionspolitiker. Det går inte att bara försöka plocka miljörussinen ur kakan. Och man måste leva som man lär, annars blir väljarnas dom hård.
"Ett uttalande från en miljöpartist ska inte kunna uppfattas ha antisemitiska eller andra rasistiska förtecken eller underblåsa rasism", står det i det öppna brevet. Att det alls ska behöva påpekas är i sig anmärkningsvärt.
Gå till toppen