Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Redhawks

Rollerna huvudsaken för huvudtränaren

Möt Malmö Redhawks huvudtränare Peter Andersson. Han pratar om identiteten, det slitna ordet ”vinnarskallar” och hur det moderna Redhawks ska byggas efter en ganska strikt rollfördelning.
Rätt man ska vara på rätt plats.

– För mig är det väldigt viktigt att rätt spelare får rätt roll. Jag har haft framgång med det konceptet, säger Peter Andersson, 50 år, som har tagit över efter Björn Hellkvist.
Peter Andersson vill sälja in sin modell till spelarna.
– Vill man spela i Malmö och ha den rollen som presenteras, då säger vi ja till spelaren och han säger ja till oss.
Peter Andersson vann SM-guld med Malmö Redhawks som spelare 1992. Nu ska han som tränare lotsa laget till SM-slutspel.Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån
Peter Andersson menar att det ska finnas utrymme för utveckling inom den tänkta rollen och att spelaren på sikt kan få en ny roll.
– Men vi vill inte ha killar som vill spela i första- eller andrakedjan och inte platsar där. Och så får vi sätta honom i fjärdekedjan och han är missnöjd med det.
När vi träffas är Peter Andersson entusiastisk men samtidigt bestämd. Han verkar veta exakt vad han vill och ögonen brinner.
– Malmö Redhawks har förändrats under de senaste åren, blivit en stabil klubb och fått en identitet. Just ”identitet” är ett jätteviktigt ord för mig. Vilka är vi, vad står vi för och hur ska vi jobba. Det har satt sig väl i väggarna. Det är skönt.
Peter Andersson vill skynda långsamt. Men färdpilen ska peka uppåt. Han betonar att det är Redhawks blott andra säsong i högsta serien i den här vändan.
– Det finns ingen anledning att ropa på för mycket. Vi ska ta ett steg framåt, men med samma identitet. Vi vill ha det hårda jobbet i laget som kravbild. Den har funnits tidigare och ska finnas nästa säsong också. Samtidigt vill vi ha en utveckling när det gäller kreativiteten, säger Peter Andersson.
Du har ett långt förflutet i Malmö Redhawks. Vad är skillnaden mellan Peter Andersson nu och då?
– Jag har utvecklats och har fått vara på olika ställen. I tränaryrket måste man förnya sig, hockeyn utvecklas från månad till månad. Man måste vara lyhörd. Jag vill ha en dialog med mina spelare.
Du var sportchef i Malmö Redhawks mellan 2005 och 2008, där ni kvalificerade er till högsta serien första året, trillade ur andra och föll på målsnöret i kvalet det tredje året. Vad lärde du dig av den tiden?
– Jag kanske gick fel väg, men det blev rätt till slut. Jag har lärt mig hur man bygger lag och har en jäkla förståelse för alla sportchefer. Det är 24/7, säger Peter Andersson och syftar på att sportchefsyrket i princip kan vara dygnet runt alla dagar i veckan.
Peter Andersson vill skynda långsamt. Men färdpilen ska peka uppåt.Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån
Efter ett drygt halvår som assisterande tränare till Bobo Simensen, fick ni båda sparken i januari 2009. Du gick direkt till Örebro och tog laget från division 1 till SHL. Vad gav den erfarenheten dig?
– Jag tog över ett division 1-lag i Örebro. Vi tränade sent på eftermiddagen och jag hade laddat hela dagen för träningen, säger Peter Andersson och fortsätter:
– Så kom jag ned till hallen och spelarna satt i snickaroveraller, några hade färg på händerna och ont i axlarna efter att ha målat staket hela dagen. Jag tyckte nästan synd om dem. Själv har jag varit hockeyproffs nästan hela livet. Men vad de här spelarna kämpade på träningarna – och var väldigt seriösa.
Vilka är dina förebilder som tränare?
– Jag gillade Conny Evensson i Färjestad. Han kunde ringa mig och ville att jag skulle hämta honom, för att hans fruga hade bilen. Han kunde snacka med grabbarna i omklädningsrummet och så gick han för att sätta på sig skridskorna och det var pang! säger Peter Andersson och knäpper högt med fingrarna.
– Då slog han på och då var det träning. Jag är likadan. Kan sitta och halvskoja före träningen.
Som backstjärna var du väldigt spelskicklig. Vilka egenskaper måste spelarna i ditt lag ha?
– Vi måste ha en mix. Några som är spelskickliga, några som är fysiska, någon som kan släppa handskarna om det behövs. Jag vill att vi ska spela snabbt. Måste kunna leverera ett kvickt förstapass. Inte drälla med pucken.
Både du och sportchefen Patrik Sylvegård är uppvuxna i Örebro. Underlättar det samarbetet?
– Jag gillar Patriks tävlingsinstinkt. Han vill vinna och har ett visst temperament. Jag är svag för folk som vill vinna.
Peter Andersson firar SM-guldet 1992.Bild: Arkivfoto: Sydsvenskan
Peter Andersson gör en tillbakablick till sin tid i Malmös guldlag, då pratades det inte vitt och brett om att vinna. Istället var det handlingen som ekade högre än tomma ord. Ord som ”vinnarskallar” och ”tävlingsmänniskor” tycker Peter Andersson är slitna och ibland saknar täckning. I dag pratar alla SHL-spelare om att vinna.
– Det ska ställas krav på att vi i Malmö ska vinna hockeymatcher, men spelarna kan inte säga att de ska vinna och sedan förlora. Det blir pannkaka. Istället ska man tänka efter vad det betyder att vinna, det är ett ord som man ska vara varsam med, säger Peter Andersson.
En som vill vinna ska vara beredd att betala priset.
– Går man själv i bräschen och säger att ”vi ska vinna” ska man också veta vad det betyder när man går ut på isen.
Gå till toppen