Himma

Skapa rum i trädgården

Pergola, stenläggning, spaljéer, buskar och häckar. Det finns många sätt att avgränsa ytor och skapa sköna platser i trädgården.

Bild: Barbro Hallin
Häckar fungerar som en stomme i trädgården och skapar väggar, höjd och skyddar mot insyn och vind. Buskar mjukar upp och träd ger höjd och tak. Men för att snabbt få upp olika rum i trädgården finns det andra vägar att gå.
Ett sätt är att anlita en trädgårdsdesigner eller trädgårdsarkitekt för att ta ett helhetsgrepp om planeringen av trädgårdsutrymmet. Gör man hellre jobbet själv finns det några saker att tänka på:
Bild: David Bergström
Fundera över vilka funktioner som är viktiga för dig förutom olika rum för trädgårdsmöbler. Det kan vara plats för lek, grillning eller odling.
Bild: Håkan Röjder
Hämta gärna inspiration från andras trädgårdar, på internet, i tidningar och trädgårdsböcker innan du sätter igång. Trädäck, stenläggning, murar, pergola och spaljéer är effektiva "byggstenar" som du snabbt fixar golv, väggar och tak med.
Bild: Göran Stenberg
Att skapa olika rum i trädgården gör att ytan upplevs som större och du får flera sköna sittplatser att välja mellan. Flera sittplatser bjuder på olika perspektiv på din trädgård.
Bild: Sven-Erik Svensson
Använd dig av trädgårdsmöbler och krukor för att få en känsla av hur stor yta som behövs till den nya uteplatsen. Gör en enkel skiss över platsen, skriv ner måtten och planera in belysningen innan du sätter igång.
Bild: David Bergström
Plantera gärna väldoftande blommor i närheten av uteplatserna och låt klängväxter klättra upp för pergola och spaljéer. Ta hjälp av en plantskola för val av växter som trivs just i din trädgård. Ett växthus är ett fint inslag i trädgårdens soligare delar och gör att man kan odla lite känsligare växter.
Bild: Sven-Erik Svensson
Bild: Sven-Erik Svensson

Rum för olika funktioner

- Anlägg flera sittplatser, i skuggigt och soligt läge. En planteringslåda med en enkel spaljé för klättrande växter funkar utmärkt som grön vägg på balkongen eller uteplatsen.
- Bygg en pergola av trä eller armeringsjärn. Att få en lummig pergola med väggar och tak av klätterväxter kan ta några år. Rulla ut en vassmatta som tak under tiden.
- Med plattor, spaljéer eller pergolor skapas snabbt ett rum med golv och väggar i trädgården. En idé är att bygga upp en låg mur i trädgården. Det gör att växterna kommer upp en bit från marken.
- Gångar av trampsten är ett tydligt sätt att vägleda i en trädgård.
- Ett växthus ger ett tydligt rum och värme åt känsliga växter från vår till höst.
Läs alla artiklar om: Trädgård
Gå till toppen