Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Borätter köps till hemlösa

Malmö stad köper bostadsrätter till hemlösa ungdomar. Bostadsrättsföreningar har inget inflytande över vem som flyttar in. ”Särskilt barnfamiljer är oroliga”, säger Mikael Larsson, ordförande i BRF-föreningen Lönnen.

"Särskilt barnfamiljer med små barn är oroliga," säger Mikael Larsson. Han är ordförande i bostadsrättsföreningen Lönnen, där Malmö stad ska placera en hemlös ungdom.Bild: Peter Frennesson
2 008 Malmöbor var hemlösa i oktober förra året, en ökning med 399 personer på ett år.
Hyresrätter mot hemlöshet räcker inte till (se fakta). Sedan årsskiftet köper Malmö stad därför bostadsrättslägenheter till hemlösa ungdomar i åldrarna 18-23 år.
En av lägenheterna som Malmö stad har köpt ligger i bostadsrättsföreningen Lönnen på Lönngatan.
Det fanns flera intresserade innan Malmö stad efter budgivning kunde skriva under kontrakt på enrummaren. Pris: 685 000 kronor.
Malmö stad har begärt snabbt tillträde till lägenheten, som ska erbjudas en ung hemlös. Oron i Lönnen är stor.
– Den som bor i en bostadsrätt har jobbat hårt för att kunna köpa en bostad. Då ingår det inte i planen att bli granne med en person som kan ha bakgrund som kriminell eller missbrukare, säger Lönnens ordförande Mikael Larsson.
Han har full förståelse för att Malmö stad måste arbeta aktivt mot hemlöshet. Men han menar att ett för stort ansvar läggs på bostadsrättsföreningen.
– Personer som inte klarar av att få bo i vanliga hyresrätter ska bo hos oss. Vad händer om det blir stort bråk en helg? Vem ska vi ringa? Och när får vi hjälp? undrar han.
– Det känns varken rätt mot oss eller mot den som ska flytta in.
– Tre medlemmar i föreningen har meddelat att de vill flytta. Barnfamiljer med små barn är oroliga.
Mikael Larsson har studerat bostadsrättslagen.
– Vi kan inte neka en kommun eller landsting köp, som vi hade kunnat med ett företag. Och kommunen behöver bara informera oss vem som flyttar in. Vi har ingen möjlighet till en egen prövning av hyresgästen, säger han.
Detta bekräftas av ansvariga hos Malmö stad.
Ralph Vernbecker sköter Malmö stads bostadsrättsinköp.
– Jag söker små lägenheter med en månadsavgift och prisklass som kommunen kan acceptera, säger han.
Totalkostnaden per månad får maximalt bli 4 900 kronor, med månadsavgift och ränta på insatsen.
– Jag kan konkurrera med är att jag inte behöver vänta på lån och att vi i princip kan tillträda på dagen, säger Ralph Vernbecker.
Ungdomarna som flyttar in ska enligt reglerna få hembesök av socialtjänsten minst var fjortonde dag.
Vem betalar hyran?
– Den unga ska betala själv, om han eller hon har inkomster. Annars betalas hyran genom försörjningsstödet. Bostadsrätt blir både bättre och billigare än en HVB-plats eller annat institutionsboende. Det här är unga som inte ska bo på institution, säger Karin Andersson, utvecklingssekreterare vid stadskontoret.
Vilka flyttar in?
– Ungdomar som har varit på behandlingshem eller familjehem, kanske på grund av missbruk eller kriminalitet. Det kan också vara ungdomar som inte kan bo kvar hemma. Lägenheterna erbjuds inte till ungdomar som behöver ett kontinuerligt stöd.
Men ungdomarna kan inte flytta in permanent även om de sköter sig?
– Nej, besittningsskyddet är bortförhandlat. Vi får arbeta med att hitta andra lösningar under tiden, säger Karin Andersson.
Beslutet som möjliggör bostadsrättsköp togs redan hösten 2003 i servicenämnden.
"Bostadsrätter köpes in i mindre omfattning där andra lösningar först är prövade," står det i beslutsunderlaget. Där tydliggörs att "det är viktigt att dessa inköp ej driver upp priserna på bostadsrättsmarknaden i Malmö".
12 år gick efter beslutet utan att ett enda köp.
Men efter en begäran från individ- och familjeomsorgschefer i Malmös fem stadsområden har det nu beställts 30 mindre bostadsrätter de kommande tre åren.
Köpen inleddes vid årsskiftet.

Lägenheter mot hemlöshet

Malmö stad hade vid årsskiftet 1 205 hyresrätter som hyrs ut i andra hand till personer utan egen bostad.
Dessutom har Malmö drygt 300 bostadsrättslägenheter som kommunen har ägt i flera decennier.
Vid årsskiftet inleddes köp av bostadsrättslägenheter till hemlösa ungdomar. 30 lägenheter är beställda de kommande tre åren. 16 är inköpta. I 13 fall har en hyresgäst flyttat in.
Gå till toppen