Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svenskar studerar i krigets Syrien

Varje år beviljas studenter CSN-pengar för att plugga i länder där det råder väpnade konflikter. Tre personer får för tillfället studiemedel för att studera i Syrien – trots att regeringen avråder från alla resor dit.

Bild: Natalia Sancha (Ap)
Tidigare i veckan uppdagades att en 28-årig Malmöbo genom fejkade studieintyg fått ut 126 000 kronor för heltidsstudier till tandläkare på Syrian Private University.
Skolan är baserad i Daraa i södra Syrien där gnistan till upproret mot president Bashar al-Assad tändes våren 2011. Efter att kriget utbröt tvingades universitetet evakueras till huvudstaden Damaskus.
Läs också Bidrag för Syrienstudier ses över
Men att döma av polisutredningen har 28-åringen inte satt sin fot på campus. Istället väntar rättegång i Malmö om grovt bidragsbrott och urkundsförfalskning.
28-åringen är en av ett 15-tal studenter som fått CSN-stöd för att plugga i Syrien sedan den väpnade konflikten inleddes.
En annan är Malmöbon Antonio Marecaldi, som pluggade arkitektur i Damaskus när kriget bröt ut.
– Jag hade en lägenhet och var kvar fram tills för ett år sedan. I Damaskus märkte man knappt av oroligheterna. Man hörde ibland när de jäkla terroristerna skickade bomber. Men livet fortgick ändå.
– Så farligt var det faktiskt inte. Vi kunde sitta i ett område och fika eller plugga, samtidigt som vi såg på Al Jazeera att regeringen skulle ha bombat där, trots att det var hur lugnt som helst.
– Men det är alltid en risk, man körde ibland förbi platser där det smällt en bomb. Men jag är så pass vuxen att jag kan bedöma säkerheten själv.
Sedan i oktober 2011 avråder Utrikesdepartementet från alla resor till Syrien – och personalen på den svenska ambassaden har flyttat till Beirut.
"Alla svenskar uppmanas att utan dröjsmål lämna Syrien så länge reguljärtrafik finns", skriver utrikesdepartementet på sin hemsida.
Men vill du få studiemedel för att plugga i landet är det grönt ljus från CSN, Centrala Studiestödsnämnden.
– Säkerhetsläget är upp till den enskilde individen, säger Joacim Strömblad, utredare på CSN:s rättsavdelning.
För några år sedan fanns diskussioner om att koppla Utrikesdepartementets bedömning av säkerhetsläget till rätten att få studiemedel i landet.
– Men utrikesdepartementets inställning var att vi inte skulle koppla ihop det eftersom bedömningarna är allmänna och skrivna utifrån en turistsvensk.
– Om du känner till landet, har släkt eller kommer därifrån ursprungligen så kan du mycket väl röra dig där utan någon större fara.
Det avgörande för CSN är att finns en godkänd tillsyn av högskolan och att standarden på utbildningen är godtagbar.
– Så skulle det kunna vara om man tittar på Syrien. Ett statligt universitet skulle kunna fungera om det ligger i ett lugnt område där staten kan utöva tillsyn, säger Strömblad.
Det är inte bara Syrien-studenter som får CSN-bidrag för att bedriva utlandsstudier i länder dit utrikesdepartementet avråder svenskar från att resa.
Fem svenskar pluggar för tillfället i Irak, två av dem i Bagdad där säkerhetsläget för tillfället bedöms som allvarligt. Det ene studenten läser på humanistprogrammet, den andre pluggar till lantbrukare.
Likaså studerar 19 personer i Ukraina, där det råder väpnad konflikt i den östra delen av landet. Tre av studenterna läser på universitetet i landets näst största staden Charkiv, dit UD fram tills förra sommaren avrådde från alla resor.
Antonio Marecaldi pluggade arkitektur mellan 2011-2015 i Damaskus.
– Det är alltid en risk, man körde ibland förbi platser där det smällt en bomb. Men jag är så pass vuxen att jag kan bedöma säkerheten själv, säger han.
Gå till toppen