Annons

Annons

Annons

Nyheter

Så blev vaccin en skrämmande fiende

Pojken var tretton månader gammal när föräldrarna märkte att något var på tok. Mekaniska handrörelser som upprepades i det oändliga. Oartikulerade läten som inte alls liknade ord. Det här är historien om hur ett vaccinmotstånd växte fram – skräcken, granskningarna och lögnerna.

Bild: Fredrik Persson/ TT

Annons

Detta var de första tecknen på sonens autism, och den hade utan tvivel orsakats av det vaccin han fått mot mässling, påssjuka och röda hund, förkortat MPR – så stod det i forskarrapporten som tidskriften Lancet publicerade den 28 februari 1998.

Studien omfattade tolv barn som enligt rapporten varit friska fram till MPR-vaccineringen, men kort därefter drabbats av beteenderubbningar. Sambandet mellan vaccinet och autism var fastlagt, hävdade läkaren Andrew Wakefield.

Lancet är en av världens mest ansedda medicinska tidskrifter. Över hela världen spred sig skräcken för MPR-vaccinet. Hundratusentals föräldrar vägrade utsätta sina barn för den fara som vaccineringen tydligen utgjorde.

Många år senare satt den brittiske journalisten Brian Deer på ett kafé med en man som han beslöt kalla Mr 11, eftersom dennes lille pojke hade det numret i Wakefields studie.

Annons

Annons

Deer hade börjat fingranska studien, eftersom han anade att allt inte stod rätt till. En rad forskare hade gjort samma studier som Wakefield utan att finna något samband mellan MPR-vaccin och autism. Dessutom hade Andrew Wakefield en bisyssla som väckte farhågor: han hjälpte föräldrar vars barn drabbats av autism att stämma vaccintillverkare och begära skadestånd.

Nu satte Brian Deer rapporten i händerna på Mr 11 och väntade medan denne läste beskrivningen av sonens öde.

– Det här stämmer inte, sa pappan.

Pojken hade ju visat de första tecknen på beteenderubbningar innan han fick MPR-vaccinet, inte efter. Doktor Wakefield hade uppenbarligen ändrat föräldrarnas berättelse så att den skulle passa hans syften.

Ju fler föräldrar som journalisten sökte upp, desto klarare framträdde bilden av ett systematiskt bedrägeri.

När Lancet i februari 2010 officiellt tog tillbaka publiceringen av Wakefields studie hade en granskning av General Medical Council (i Sverige närmast motsvarat av Socialstyrelsen) redan slagit fast att Andrew Wakefield uppträtt "oärligt och oansvarigt". Hans påståenden betecknades som grundlösa och han förlorade sin läkarlegitimation. Sunday Times avslöjade att en juristbyrå betalat en halv miljon pund till Andrew Wakefield innan denne påbörjade sin studie.

Ytterligare en rad rapporter har därefter slagit fast samma sak: något samband mellan MPR-vaccin och autism står inte att finna.

Annons

Men vaccinmotståndet lever. På internet lever Andrew Wakefields påhittade resultat och många småbarnsföräldrar vägrar låta sina barn vaccineras.

Annons

"Alla som hävdar att sambandet mellan vaccin och autism inte finns är köpta och betalda av vaccinindustrin" förkunnar webbsajten Anti-vaccine scientific support arsenal.

Vaccinets fiender riktar sig inte bara mot MPR utan mot alla former av vaccinering. Läkemedelsföretagen anklagas för att sätta vinstintresset före människors hälsa.

I Danmark har vaccineringen mot livmoderhalscancer, som erbjuds alla unga flickor, i skuggan av denna debatt sjunkit från 90 till 27 procent på tre år.

Ju bättre ekonomi familjen har, desto mindre är sannolikheten för att barnen vaccineras mot livmoderhalscancer, visar en amerikansk studie om HPV-vaccinering. Skillnaden tycks handla om vilken auktoritet man helst lyssnar på, skriver forskarna. Kanske är webbens vaccineringsmotstånd starkast i medelklassen. I varje fall verkar samhällets informatörer ha lättare att nå de fattiga.

Och den medicinska forskningens ständiga budskap är att det alltid är farligare att bli sjuk än att bli vaccinerad. Risken att drabbas av allvarliga komplikationer av mässlingvaccin brukar anges till en eller två på miljonen. Motsvarande risk i samband med sjukdomen mässling beräknas till en på tjugo.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan