Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Samtycke för sex kan krävas i ny lag

En lag som gör att det krävs ett uttryckligt ja för sex är på väg med stormsteg. Och samtidigt föreslås rubriceringen våldtäkt bytas ut mot termen sexuellt övergrepp. Men lagen kommer inte nödvändigtvis innebära att fler blir fällda, tror experterna.

– Det ska finnas ett uttryck för ett ja, ett uttryck för att du vill vara med. Det är inte så att det måste krävas ett nej. Det viktiga är ett ja, säger Mari Heidenborg, som har utrett frågan åt regeringen.
Mari Heidenborg är regeringens utredare av frågan.
Debatten tog fart på allvar i januari 2014 när Lunds tingsrätt friade en man från våldtäkt. Kvinnan berättade i förhör att hon tydligt visade att hon inte ville ha sex med mannen. Han berättade i sin tur att han uppfattade hennes nej som en del av det sexuella spelet, att hon var var med på att ha dominanssex.
Hovrätten valde att gå på samma linje som tingsrätten. Mannen friades.
Det var en av flera friande våldtäktsdomar som uppmärksammades och kritiserades. Och under hösten 2014 gav regeringen Mari Heidenborg, lagman vid Solna tingsrätt, uppdraget att hålla i utredningen om en samtyckeslag.
På ett möte för en vecka sedan presenterade hon förslaget som det ser ut i dagsläget. Exakt vad som presenterades vill Mari Heidenborg inte berätta.
– Vi arbetar fortfarande med förslaget, men grundtankarna är klara. Vi avser att lämna ett förslag som bygger på frivillighet, säger hon.
Läs också Kontrakt och appar prövas för att garantera samtycke.
En del i utredningen som hon berättar om är att de överväger att byta brottsrubriceringen våldtäkt och istället kalla det för sexuellt övergrepp.
– Det är för att det inte ska finnas ett krav på att man har använt våld eller andra medel för att tilltvinga sig den sexuella handlingen och då anser vi att våldtäkt är en mindre lämplig rubricering, säger Mari Heidenborg.
Men målsägandebiträdet och tidigare åklagaren Ulrika Rogland är rädd att en sådan förändring endast bidrar till lägre straff.
– Våldtäkt är något vi har sagt är allvarligt och lägsta straff är två år. Visst, ibland kan domarna tycka att det är lite högt. Det är en lek med ord och vi har ju redan andra brott som sexuellt tvång. Jag menar att vi istället behöver en debatt kring vad en våldtäkt är för något och att det inte krävs speciellt mycket våld, säger hon.
Tidigare åklagaren Ulrika Rogland.
Hon poängterar att en lagändring som gör att samtycke krävs för sex inte kommer att ge fler fällande domar.
– Jag tror inte att det gör så stor skillnad, om det gör någon skillnad alls. Det kommer fortfarande vara så att det oftast är två personer och sällan några vittnen. Det finns inte någon enkel lösning på det här. Bevissvårigheterna kommer fortfarande att finnas där, säger hon.
Det håller utredaren Mari Heidenborg med om.
– Vi föreslår inga ändringar i form av bevislättnader. Beviskraven och bevisbördan kommer att vara precis som tidigare. En sådan här förändring till att regleringen istället ska bygga på frivillighet innebär sannolikt inte i sig fler fällande domar, säger hon.
Dessutom föreslås oaktsamhet bli straffbart i den nya lagen – ingen ska kunna säga att man inte förstod att den andra inte ville. Det måste man ta reda på.
För att få en bättre rättssäkerhet önskar Ulrika Rogland samtidigt att Sveriges domare utbildas i ämnet.
– Domare behöver mer utbildning i dessa frågor. Det handlar inte bara om juridik utan mycket om sexualitet och mänskligt beteende. Alla som jobbar med dessa frågor bör vara specialiserade och särskilt kompetenta. Det får inte bli en värdering utifrån egna erfarenheter utan utifrån kunskap.
Åklagarna har specialiserat sig i flera år. Polisen också, poängterar Ulrika Rogland.
– Det hade gjort skillnad om domarna också har bättre insikt. Då hade de inte tyckt att vissa saker är konstiga, varken sexuellt eller hur man reagerar mänskligt. Då har man en bättre grund för att ta ställning till bevisen, säger hon.
– Den viktigaste konsekvensen vid en sådan lagändring är att man får en debatt och en uppmärksamhet om vad som är olagligt. Det vill säga att man inte får ha sex med någon mot deras vilja och det menar jag att vi har redan idag.
Under 2015 anmäldes 18 100 sexualbrott. Det är en minskning med 11 procent i jämförelse med 2014. Av de 18 100 anmälningarna rubricerades 5 920 som våldtäkt. Det visar statistik från Brottsförebygganderådet, BRÅ.
Gå till toppen