Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här sker flest rån i Malmö

Varje dag rånas i snitt två personer i Malmö. Siffror för de senaste årens anmälningar visar att kvarteren runt Folkets park är råntätast. ”Det vi ser är att ungdomar i regel rånar jämnåriga”, säger Rickard Ekberg på polisens ungdomsrotel.

Kvarteren runt Folkets park är mest råndrabbade i Malmö.Bild: Lars Brundin ARKIV
Den 26-årige mannen går genom Folkets park i riktning mot Konsum när någon plötsligt tar armkrok på honom. Sekunden senare får 26-åringen en 30 centimeter lång jaktkniv riktad mot sig.
– Hit med bankkort och pinkod, säger en av de två rånarna.
När 26-åringen tvekar med svaret får han ett knytnävsslag i ansiktet. Medan en av rånarna går till bankomaten för att tömma 26-åringen konto stannar hans kumpan för att vakta.
Personrånet som inträffade på kvällen den 22 februari ifjol är både vanligt och ovanligt.
Vanligt eftersom det handlar om beväpnade rånare i numerärt överläge som ger sig på en ensam man i ett av Malmös råntätaste kvarter.
Ovanligt eftersom 26-åringen lyckades fly från platsen och larma polis – vilket ledde till att en 20-årig man kunde gripas, åtalas och dömas för totalt åtta rån i närområdet.
– Folkets park är en av våra mikroplatser där vi lägger mer resurser, säger Rickard Ekberg, chef för Malmöpolisens ungdomsrotel.
På hans rotel hamnar merparten av anmälningarna om personrån utomhus, eftersom gärningsmännen i regel är omyndiga tonåringar.
Ett 30-tal personrån under 2014 och 2015 skedde i kvarteren som omgärdar parken. De flesta dåd har skett under helgkvällar och nätter.
– Många utsatta har varit berusade på väg hem från utelivet och blir då tyvärr lätta offer, säger Ekberg.
Rånaren bestämmer oftast platsen med omsorg. Däremot väljs offren ut mer slumpartat.
– Det vi ser är att ungdomar i regel rånar jämnåriga. Och det är främst killar som utsätts.
– Rånarna ser i princip alltid till att vara fler än sina offer. Är det inte så beror det oftast på att gärningspersonerna är alltför påverkade.
Vilka platser som är råntätast varierar, till viss del beroende på om polisen lyckas få fast brottsaktiva gärningspersoner – som 20-åringen vid Folkets park.
De senaste åren har ett flertal personer dömts att ha begått fler än fem rån. För tre år sedan greps en person som fick epitetet ”Mattkniven” på grund av sitt rånvapen. Han dömdes senare för 32 rån i Malmö och elva i Lund.
Efter det sjönk rånanmälningarna i vissa kvarter markant.
– Får vi in ett rånärende så tittar vi på signalementet, brottsplatsen och tillvägagångssättet, säger Rickard Ekberg.
– Sen kan vi skicka en civil resurs till brottsplatsen för att hålla utkik. Träffar vi någon med signalementet vill jag ha honom fotograferad, och så kan vi använda bilden vid en fotokonfrontation, säger Ekberg.
Ekberg menar att det primära syftet med rånen knappast är att komma över pengar och prylar.
– Många gånger är rånarna inte beroende av sakerna, det handlar istället om att få bekräftelse inom den egna gruppen, det är ett sökande efter identitet.
– Många är narkotikapåverkade också. På 90-talet så var det två rohypnol och en folköl, sen rånade man. Nu är det en otrolig blandning av olika droger.
Ser man tillbaka i tiden så har antalet personrån utomhus minskat rejält i Malmö – nästan dubbelt så många anmälningar gjordes år 2011 än ifjol.
Enligt Rickard Ekberg är antalet dåd starkt kopplat till barnkullarnas storlek.
– Är det 5 000 fler ungdomar i vissa åldrar så begås det fler ungdomsbrott. Och det gav utslag runt 2010 med stora barnkullar födda år 1993–1996, vilka kan jämföras med de mindre kullarna 2000–2001 som är tonåringar nu.
Finns det platser man inte bör besöka vissa tider?
– Rör man sig exempelvis runt Möllan nattetid så ska man helst gå på större vägar, och gärna några personer tillsammans.
– Men samtidigt ska man kunna gå var som helst i sin hemstad, så det är dubbelt.
Om man blir utsatt, hur ska man agera?
– Vissa har agerat handgripligt där det gått bra. Men om du har en person framför dig som bär kniv men inte kan hantera den så kan det gå mindre bra.
– Som förälder känner jag att det handlar om materiella ting. Du lever åtminstone.
– Det är oerhört viktigt att få prata ut efteråt och inte skuldbelägga sig själv.
Gå till toppen