Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Olle Lönnaeus: Så blev Kaplan en del av Turkiets propaganda mot Europa

”Affären Mehmet Kaplan” har nu blivit en del av Turkiets propagandakrig mot Europa.
I helgen publicerade den statliga turkiska nyhetsbyrån Andalou Agency vad som påstods vara en intervju med den sparkade bostadsministern.
Där uppges han ha sagt att han tvingades avgå efter att ha baktalats på grund av påstådda kopplingar till terrorsekten Islamiska staten (Daesh).
Det är som alla vet inte sant.
Kaplan fick avgå på grund av att han gick på samma middag som Sverigechefen för fascistiska Grå vargarna, på grund av återkommande kontakter med islamistiska Millî Görüs och på grund av en rad uttalanden som tydde på svajig demokratisk kompass.
Men naturligtvis har ingen påstått att han skulle ha kopplingar till mördarsekten IS.
Har Kaplan ljugit för nyhetsbyrån?
Absolut inte, hälsar Kaplan via sin pressekreterare. I själva verket har han inte ens blivit intervjuad av Andalou Agency.
I så fall är artikeln inget annat än ett stycke statlig turkisk propaganda.
Andalou Agency kontrolleras av regimen och ytterst den auktoritäre islamistiske presidenten Tayyip Erdogan. Det fungerar ungefär som om Stefan Löfven och hans stab skulle styra innehållet från den svenska nyhetsbyrån TT.
”Uttalandena” från Kaplan ingår i en artikel med rubriken ”Europa intolerant mot muslimska politiker”. Den handlar om ”islamofobiska kampanjer” mot en rad troende politiker runt om i olika EU-länder.
”Medierna har utmålat mig som en rasist och radikal islamist”, påstås Kaplan ha sagt till AA.
Artikeln passar väl in i ett mönster där regimen i Turkiet blivit allt mer aktivt i att sprida sin världsbild i Europa.
I helgen avslöjades att den turkiske ambassadören i Stockholm kontaktade ledningen för svenska TV4 och försökte stoppa en dokumentär: ”Seyfo 1915 - det assyriska folkmordet” – som handlar om hur Turkiet för drygt hundra år sen systematiskt mördade hundratusentals kristna, armenier, assyrier och greker.
I Tyskland har förbundskansler Angela Merkel gett efter för påtryckningar från Ankara och öppnat för åtal av komikern Jan Böhmermann som hånat Tayyip Erdogan.
Häromdagen greps den holländska journalisten Ebru Umar i turkiska Kusadasi för att hon skrivit en kritrisk artikel om den turkiske presidenten.
Turkiet är det land i världen som fängslar flest journalister – nästan alltid på grund av kritik mot regimen, för påstått stöd till kurdiska PKK eller för att man skrivit om det hundra år gamla folkmordet.
När Tayyip Erdogan och hans Rättviseparti AKP kom till makten 2003 sågs han av många i Europa som ett hopp, en ledare som kunde förena sina rötter i politisk islam med demokrati. Sverige gick i täten i EU för att skynda på ett turkiskt medlemskap i unionen.
Efter höstens europeiska flyktingkris har EU blivit allt mer beroende av Turkiet; det är genom det kritiserade avtalet med Erdogan som EU:s ledare hoppas minska strömmen av asylsökande.
Det tycks ha stärkt Erdogan så till den milda grad att regiomen i Ankara nu öppet försöker påverka informationsflödet i Europa.
På så sätt blev ”affären Mehmet Kaplan” och Miljöpartiets kris ett led i Turkiets propagandakrig.
(Artikeln är uppdaterad efter att Kaplan förnekat att han intervjuats av Andalou Agency.)
Gå till toppen