Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Premiär för flyttbar mobilmast i parken

När tusentals sisteaprilfirare samlas i Stadsparken kan mobilnätet bli så överbelastat att det är svårt att komma fram. I år ställs därför en tillfällig extra mobilmast i parken.

– När det samlas väldigt mycket folk på en plats där det normalt kanske finns ett hundratal människor är kapaciteten ett stort problem. Det är en extrem situation som man har svårt att ta höjd för i ett kommersiellt nät, säger Patrik Nilsson, nätexpert på Telenor.
I år ska en ny sorts flyttbar basstation för mobiltelefoni för första gången placeras i Stadsparken för att avhjälpa problemen för åtminstone en del av firarna.
– Det blir premiär för vår nya mastvagn i Lund. Normalt har vi en stor container med 32 meters mast, men den är svår att använda i stadsmiljö. Det här är en vagn, ungefär lika stor som ett hästsläp och en mast på 6-8 meter.
Läs också Inför valborg i Stadsparken: föräldrar uppmanas delta i festen
Vagnen tas i bruk i parken redan under tisdagen, och den ger kunderna i området fyra gånger större surfkapacitet och fördubblar kapaciteten för telefonsamtal. Förstärkningen gäller Telenors och Tele2:s nät.
Exakt hur många samtal basstationen kan hantera samtidigt är dock inte lätt att svara på, säger Patrik Nilsson.
– Det är väldigt svårt att ge någon siffra på det. Men det är en fördubbling av kapaciteten det handlar om.
Mobiltelefonin utvecklas snabbt, och om fyra-fem år kan kapaciteten fördelas på ett bättre sätt utan att man nödvändigtvis behöver flyttbara master och basstationer, säger Patrik Nilsson.
Under tiden kan den som inte lyckas få igenom ett mobilsamtal i folkvimlet alltid försöka att i stället skicka ett sms eller ett kort mejl, säger Patrik Nilsson.
– I en nödsituation kan det vara en idé att ta ur simkortet för att kunna ringa 112. Då ställs telefonen i ett läge där man får tillgång till alla nätverk.
Nödläget är ofta också direkt tillgängligt på mobilens låsskärm, säger Patrik Nilsson.
– Men om man upplever att det inte funkar är det bara att trycka ut simkortet.
Gå till toppen