Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"En skola bakom rankningsras"

2012 beslöt politikerna att Svedala ska bli en av Sveriges 25 bästa skolkommuner.
Sedan dess har man rasat 134 placeringar på den nationella rankningslistan.
Resultaten på en utpekad skola sägs vara orsaken.

Arkivbild.
Beslutet för fyra år sedan har följts av ett omfattande utvecklingsarbete inom skola och barnomsorg.
Men det har inte fört Svedala närmare målet. Istället har grundskolan varje år halkat allt längre ned på rankningslistorna.
Den senaste presenterades av intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, på måndagen. Där hamnar Svedalas skolverksamhet på plats 170 bland Sveriges 290 kommuner.
När målet spikades 2012 låg kommunen på plats 36 i landet.
Mätningen bygger bland annat på niornas studieresultat. Daniel Pedersen (M), ordförande i Svedalas utbildningsnämnd, menar att placeringen speglar förra årets situation. Han väntar sig att resultaten för årets nior kommer att ge Svedala en bättre placering i nästa års rankning.
I huvudsak, säger Daniel Pedersen, beror på den låga placeringen i årets rankning på studieresultaten på en av kommunens tre högstadieskolor – Naverlönnskolan.
– Vi satsar hårt på skolan när det gäller lokaler och resurser och ligger även högt när det gäller lön till lärarna. Vi har alla förutsättningar att nå bra resultat.
– Två av våra skolor ligger långt över genomsnittet. Men resultatet bland förra årets nior är inte acceptabelt trots en viss trångboddhet., säger han.
Enligt Skolverkets statistik var alla elever som gick ut nian på Klågerupsskolan och Spångholmsskolan i våras behöriga till gymnasiet. Medelbetygen låg på 241 respektive 236 poäng.
På Naverlönnskolan var 84 procent behöriga till gymnasiet och medelbetyget var 209.
Riksgenomsnittet var 86 procent respektive 217 poäng.
– Jag kommer som ordförande att kräva återkommande återkoppling på uppdraget som skolan har fått att förbättra resultatet. På resultaten, sjukfrånvaro, personalomsättning och arbetsmiljö tills vi ser en förändring. Vi som politiker är absolut inte nöjda, säger Daniel Pedersen.
Varför ser det ut som det gör?
Resurserna och förutsättningarna är i stort de samman för alla våra skolor. De små skillnader som finns motiverar inte skillnaderna i studieresultat.
– Men vi har haft svaga resultat på Naverlönnskolan sedan något år tillbaka. Vi har bytt ut skolledningen för ett år sedan. Det var ett viktigt steg. Och vi kommer att förstärka med ytterligare skolledarresurser, säger Daniel Pedersen.
När är Svedala en av landets 25 bästa skolkommuner?
– Skolan har haft uppdraget att förbättra resultaten i tre år nu. Jag förväntar mig bättre resultat när niorna får sina betyg i juni så att vi nästa år börjar klättra på rankinglistan, säger Daniel Pedersen.

Så rankades kommunerna i sydväst

Vellinge1
Trelleborg15
Lomma30
Kävlinge46
Lund55
Staffanstorp96
Burlöv125
Eslöv147
Malmö188
Gå till toppen