Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Förslag: ingen ny Idalaskola

Idalaskolan ska inte byggas upp igen, utan all skolverksamhet i Veberöd samlas på Svaleboskolan.Det föreslår tjänstemännen på kommunkontoret.

Den gamla Idalaskolan i Veberöd.Bild: Thomas Löfqvist
För några år sedan konstaterades att Idalaskolan var i dåligt skick. Verksamheten evakuerades till paviljonger.
Tanken har varit att en ny Idalaskola ska byggas och pengar har funnits avsatta i investeringsbudgeten.
Men eftersom Lunds kommun har höga kostnader för skollokaler tog toppolitikerna i höstas ett beslut om att undersöka möjligheterna att använda befintliga lokaler istället för att bygga nya.
Det fick till följd att planerna på att återuppbygga Idalaskolan lades på is.
Beslutet upprörde många Veberödsbor och protestlistor har samlat flera hundra namn.
Tjänstemännen på kommunkontoret har därefter utrett skolläget i Veberöd. Utredningen landar i rekommendationen att Idalaskolan ska integreras i den betydligt större Svaleboskolan.
"Kommunkontoret rekommenderar kommunstyrelsen att skolverksamheten i Veberöd samlas på Svaleboskolan och att det även investeras i en fullstor idrottshall för föreningslivets behov bredvid befintlig idrottshall", skriver tjänstemännen.
De fortsätter: "Att samla all skolverksamhet på Svaleboskolan skapar förutsättningar för kvalitet och effektivitet utifrån ett verksamhetsperspektiv, samtidigt som det skapar förutsättningar för ekonomisk effektivitet."
Investeringskostnaden för att genomföra förslaget beräknas till 147 miljoner kronor.
Det inkluderar investeringar som ändå måste göras på Svalebo i matsal och kök. Även kostnaden för den nya idrottshallen är inräknad.
Svaleboskolan skulle, om tjänstemännens förslag blir verklighet, ha plats för sammanlagt 1 120 elever i fyra parallella klasser från förskoleklass till årskurs 9.
Det kommer, enligt en befolkningsprognos som finns med i utredningen, att täcka behovet i Veberöd fram till år 2021.
Nu blir det upp till politikerna i kommunstyrelsen att besluta om man ska följa tjänstemännens rekommendation.
Ärendet finns uppsatt på dagordningen för kommunstyrelsemötet 3 maj, men kommer då att bordläggas. Anledningen är att man vill ge möjlighet för föräldrar och andra att komma med synpunkter på förslaget under ett öppet möte i Veberöd den 10 maj.
Därefter dyker ärendet upp igen hos kommunstyrelsen den 25 maj för beslut om hur man går vidare.
Samma dag ska politikerna också ta ställning till Mårtenskolan. Som Sydsvenskan tidigare har berättat föreslår tjänstemännen att inte heller den skolan ska byggas upp igen.
Läs alla artiklar om: Turerna kring Idalaskolan
Gå till toppen