Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "Kapitalismen mår synnerligen väl. Inkomstklyftorna i Sverige ökar dramatiskt. När Annie Lööf (C) kräver sänkta ingångslöner kräver vi krafttag mot skattesmitarna."

Idag står inte huvudkonflikten i Sverige mellan någon som flytt hals över huvud från infernot i Syrien och rätten till trygg välfärd i Sverige, den står mellan alla oss som bär upp samhället och dem som vägrar göra rätt för sig, som bara ska ha mer och mer och mer.
Det skriver Anfal Mahdi, Sabrine Omar och Martina Skrak, företrädare för Vänsterpartiet i Malmö.

Sabrine Omar, Martina Skrak och Anfal Mahdi.
Medelhavet har blivit till en massgrav, flyktingar motas bort med stängsel och vapen. De som lyckats ta sig till Europa och Sverige möts av en politik där de ska jobba under sämre villkor än andra och där osäkerheten med tillfälliga uppehållstillstånd motverkar varje krav på rimliga arbetsvillkor.
Är det något nytt vi ser? Nej, kapitalismen är densamma, argumenten känns igen.
Kvinnors intåg på arbetsmarknaden förde med sig särskilda sämre kvinnovillkor. För att råda bot på ungdomsarbetslösheten brukar borgerliga partier föreslå ungdomsjobb till sämre villkor. Att en stor grupp nyanlända svenskar nu ska mötas med sämre villkor än vi andra har är en variantav tidigare borgerlig politik. Skillnaden är att politiken nu även delvis drivs av en socialdemokratiskt ledd regering.
Samma borgerliga politiker som inte har något emot att Sverige säljer vapen till krig och oroshärdar förespråkar kraftiga försämringar för delar av den svenska arbetsmarknaden. Nu ser de också ett gyllene tillfälle för kapitalet att få ut så stor vinst som möjligt genom att exploatera människor i underläge.
Bristen på valmöjligheter försätter flyktingar i ett slavliknande förhållande.
Sänkta löner löser inga problem, det skapar problem.
Sänkta löner har prövats i andra länder och inte lett till minskad arbetslöshet.
Sänkta löner leder till splittring av arbetarklassen och ökad rasism. Frågan är varför Gunnel ska utföra hemtjänststädning för dålig lön och på otrygga villkor när Salema kan utföra rutstäd till ännu sämre lön och ännu sämre villkor?
För oss är asylrätten en självklarhet, människor flyr från krig och död till Sverige. Att regeringen kraftigt inskränker asylrätten är en skam som kommer att gå till historien. Att regeringen dessutom kopplar rätten till skydd till tillfälliga uppehållstillstånd knutna till arbetsmarknaden spär på rasismen och skapar otrygghet. Det är ett stort problem som drar isär samhället. Andelen svenskar som oroar sig för ökad rasism, 41 procent, och ökad främlingsfientlighet, 40 procent, är betydligt högre än andelen som oroar sig för ökat antal flyktingar, 29 procent. Allt enligt SOM-institutet.
Nu, inför första maj, lyfter vi blicken och fokuserar på de verkliga problemen. De stavas 46 miljarder kronor och kommer i form av skattefifflare som varje år undanhåller astronomiska summor skatt från den svenska välfärden. Siffrorna kommer från Skatteverket.
De läckta cirka 11,5 miljoner Panamadokument, som den panamaniska advokatbyrån Mossack Fonseca producerat för att hantera sin verksamhet, belyser dagens sjuka system. Dokumenten visar hur flera rika personer, företag och banker tagit hjälp av Mossack Fonseca för att dölja tillgångar i skatteparadis genom så kallade brevlådeföretag.
Miljonärer och miljardärer får inte bara bidrag i form av rut och rot, ränteavdrag, en jämförelsevis låg bolagsskatt och avsaknad av arvs-, fastighets- och förmögenhetsskatt. De kommer också undan med att undanhålla skatt.
Idag står inte huvudkonflikten i Sverige mellan någon som flytt hals över huvud från infernot i Syrien och rätten till trygg välfärd i Sverige, den står mellan alla oss som bär upp samhället och dem som vägrar göra rätt för sig, som bara ska ha mer och mer och mer.
Kapitalismen mår synnerligen väl. Inkomstklyftorna i Sverige ökar dramatiskt. När Annie Lööf (C) kräver sänkta ingångslöner kräver vi krafttag mot skattesmitarna. Vi agerar lokalt, nationellt och internationellt för att varje dag visa på behovet av ett annat system, ett system som sätter jämlikhet främst och som inte slår mot de mest utsatta.
Välfärden är strukturellt underfinansierad och många kvinnodominerade arbetsplatser dras med orimliga arbetsvillkor. Det hade gjort stor skillnad om några smulor från de där gömda 46 miljarderna hade kommit Malmöborna till del i form av satsningar på välfärden. Vänsterpartiet Malmö satsar i sin budget på välfärden, vi föreslår höjda löner och fler anställda, men vi ser att mer behöver göras. Därför lägger vi nu en motion om att sänka de högsta lönerna i kommunen. Det är orimligt att chefer och tjänstemän i Malmö stad kan tjäna tre till fem gånger mer än medellönen för en undersköterska (23 500 kronor i månaden). Krav på att de rika ska bidra mer till samhället kommer aldrig från Annie Lööf (över 120 000 kronor i månadsinkomst) eller från någon annan på högerkanten.
Första maj handlar om att arbetarklassen i alla länder förenar sig. Det gör vi i år också. För vi vägrar att låta falska motsättningar ta över och ställa oss mot varandra.
Anfal Mahdi
Sabrine Omar
Martina Skrak

SKRIBENTER

Anfal Mahdi ingår i Vänsterpartiets feministiska utskott i Malmö.
Sabrine Omar ingår i Vänsterpartiets feministiska utskott i Malmö.
Martina Skrak är oppositionsråd i Malmö för Vänsterpartiet.
Gå till toppen