Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Lundakockar öppnar eget i Malmö saluhall

Skånska hamburgare samt falafel på levainbröd och säsongsanpassade grönsaker. Dygnet Runt kan nu avslöja att Stortorget-kockarna Fredrik Kassam och David Fredriksson i Lund ska öppna eget på Malmö saluhall i höst.
Steg för steg så faller pusselbitarna på plats för Malmös kommande saluhall. Nu är det klart att man kommer att kunna köpa även hamburgare och falafel i Saluhallen som öppnar i november.
Kockarna Fredrik Kassam och David Fredriksson på Stortorget i Lund hade gått och pratat om burgare ett tag när de fick ett telefonsamtal.
– Det var Martin och Nina Karyd på Malmö saluhall som ringde av en händelse och vi började prata om burgare och efter det har falafeln också tillkommit. Den känns synonym med Malmö och vi tänker att det kan vara en fin kontrast och ett ärligt vegetariskt alternativ, säger Fredrik Kassam.
De ska ta hjälp av saluhallsgrannen Mattias Kristensson på St Jakobs stenugnsbageri som ska göra brödet till både hamburgarna och falafeln.
– Vi tänker att falafelbrödet ska göras på Mattias levaindeg, så det blir ett smakrikare bröd och sen tror jag att vi med våra gedigna kockkunskaper kan få till rätt så härliga grönsaker. Både säsongsanpassade, men också en hel del inläggningar. Och då inte bara den klassiska rättikan som visserligen är god, utan helt andra inläggningar, säger Fredrik Kassam.
Hamburgarna kommer att göras på skånskt kött från Bondens skafferi.
– Det blir en ren burgare med högkvalitativa råvaror från Skåne. På Stortorget kör vi en grönmögelburgare som går förvånansvärt bra, så den tänker vi nog köra i Malmö också, säger Fredrik Kassam.
De har även en idé om att man ska kunna köpa med sig maten hem och göra klart den hemma.
– Tanken är att man ska kunna få med sig en box hem och rosta brödet och steka köttet och så har man en härlig burgare, säger Fredrik Kassam.
Dessutom är planen att servera både hantverksöl, naturliga och klassiska viner. Dessertinriktningen är inte helt spikad, men det lutar åt milkshakes eller frozen yoghurts.
Påverkar dessa planer er framtid på Stortorget i Lund?
– Som det ser ut just nu så blir vi kvar på Stortorget. Vi kommer att vara halva tiden på Stortorget och halva tiden på Saluhallen. Till en början kommer vi att vara mycket på Saluhallen såklart, men sen är tanken att det ska jämna ut sig.
Arbetsnamnet för restaurangen är nu ”Öst möter väst”, där öst står för falafel och väst för burgarna.
– Det kan bli det namnet, men förhoppningen är att vi ska komma på ett ännu bättre namn, skrattar Fredrik Kassam.
Här kan du läsa om de andra aktörerna som ska flytta in i Malmö saluhall. Sedan den skrevs har det blivit klart att även salladsrestaurangen Holy Greens, Casual Streetfood-ägaren Peter Martinssons mackeria och kocken Wade Browns asiatiska streetfoodrestaurang Pinkhead Project ska in i saluhallen.
Håll koll på Malmös restaurangliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen