Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Mamman med medaljdrömmar

Simmaren Ida Marko Varga gör i Rio de Janeiro sitt fjärde OSMot alla odds – som småbarnsmamma.Sommaren för tre år sedan kom sonen Vincent till världen och det fanns inga planer på att fortsätta landslagskarriären.

– Jag gick upp 30 kilo under min graviditet och vägde 90. Det var skittufft, jag hade en jobbig graviditet och det som tröstade mig var maten. Men efter Vincent var född gick jag ned femton kilo på fyra veckor, säger Ida Marko Varga, 31 år, som tävlar för Staffanstorpsklubben Triton.
På ett hippt fik i Malmö träffas vi över en grön naturdrink med avokado som bas. Drycken verkar krylla av vitaminer och går helt i linje med OS-satsningen.
Simningen har Ida Marko Varga i generna.
– Jag simmade tvåhundra meter som tvååring. Jag låg på rygg och flöt och gjorde armtag. Det tog lång tid, men jag gjorde det, säger hon.
Du var barnstjärna, ett underbarn, hur har det präglat dig?
– Finns både fördelar och nackdelar. Jag fick chansen att simma i landslaget när jag bara var tolv tretton år. Jag har lärt mig mycket. Men jag satte höga krav på mig själv. Press.
Din pappa Sven-Bertil ”Bebbe” Mattsson är simtränare, din man Sebastian Marko Varga och bror Johan Mattsson är också simtränare. Hur mycket simning pratar ni på familjehögtiderna?
– Det blir en del. Men jag tycker inte om det. Jag säger: ”nu är ni tysta”.
Är de nördiga?
– Jaja, de pratar tider och detaljer. Men min pappa lever för simningen. Han är 63 år och började som simtränare när han var runt 20.
Ingen kunde ana att vägen till att komma i form efter en graviditet skulle leda till Rio de Janeiro.
För att kapa de sista kilona började Ida Marko Varga styrketräna, gå, springa och simma, men hon tillbringade inte vrålmycket tid i bassängen – endast två besök i veckan.
I januari 2014 var hon nere på sin matchvikt runt 60 kilo och blev övertalad att ställa upp i SM. Av bara farten kvalade hon in till EM, men tackade nej på grund av en inplanerad semesterresa.
Landslagets förbundskapten Ulrika Sandmark låg på, men Ida Marko Varga tränade bara för att vara med i SM 2015.
Trots detta kvalade Ida Marko Varga in till VM i ryska Kazan. Och fick en nytändning. Förberedelserna var emellertid inte optimala.
– Jag var magsjuk två veckor före mästerskapet och låg i 41 graders feber, men berättade inget. Jag ville så gärna åka.
Väl på plats i Ryssland hade Ida Marko Varga sin son med sig och nya problem uppstod.
– Det blev dramatiskt. Vincent fick en allergisk reaktion och vi fick åka ambulans till sjukhuset.
Men hon fick chansen på 4x200 meter frisim.
– Vi blev fyra. Om jag varit i form hade vi tagit medalj och det här var ett år före OS. Tjejerna i landslaget var på mig att jag skulle satsa igen, säger Ida Marko Varga.
Medaljmissen blev det egentliga startskottet mot OS.
– Jag simmar snabbare och snabbare och är nästan nere på mina personliga rekord, säger Ida Marko Varga.
Har du den perfekta tekniken?
– Ja, för min kropp. Jag kan inte simma som Sarah Sjöström, hon är längre och större. Men jag har en väldigt bra känsla för vatten. Jag orkar hålla trycket och behöver inte kämpa för att få tag i vattnet.
Sonen Vincent, snart 3 år, har han börjat simma?
– Han är med mig två gånger i veckan på Burlövsbadet. Då simmar han. Ibland är han med på simskolan för femåringar. Han badar själv med puffar.
Blir du inte orolig då?
– Jo, lite, men pappa står på kanten och håller koll.
Är du som mamma en bättre simmare?
– Jag känner inte den pressen som jag hade innan. Jag är inte lika ego. Kan inte vara lika självcentrerad. Och det är skönt. Jag får passa på att träna när jag kan. Det var som när Vincent hade en dålig natt och jag bara fick två tre timmars sömn, det är helt omöjligt att träna efter det. Då hade jag bara blivit sjuk.
Vardagspusslet blir lättare av en geografisk närhet till svärföräldrarna i Malmö, ett gott understöd från föräldrarna och ett OB-dagis för Vincent.
Vad skiljer sig i träningsmängd före och efter du blivit mamma?
– Innan låg jag på 25 till 30 timmars träning i veckan. Nu ligger på mellan 15 och 20. Jag försöker hålla högre kvalitet.
Vad händer efter OS?
– Det har jag inte tänkt på, jag kanske simmar lite till i höst. Jag tycker jättemycket om att vara simtränare, som jag är nu på deltid.
Tips från en OS-veteran?
– Inte fokusera på allt annat som händer. ”Titta! där kommer Usain Bolt”. I OS-byn blir man uppslukad. Allt är gratis: frisörbesök, göra naglarna, spelhallar. Man kan bli helt galen. Bättre att hålla sig till rutinerna.
Det gäller att lyssna på visdomsorden från en mamma och erfaren OS-resenär.

DrömscenaRIO för Ida Marko Varga

– Att vi tar medalj i alla tre lagkapper, jag simmar två av dem. Alla vill ju ha en OS-medalj. Vi får se vilken sträcka jag får. Det brukar vara så att Sarah Sjöström får den sträckan hon känner mest för. Vi behöver henne till 100 procent. Vi ska vara superglada för att vi har Sarah.
Tre saker i OS-kofferten:
1) Mina flip-flops, jag tycker att det är äckligt att gå på blött golv.
2) Datorn. Så jag kan se bra serier eller någon bra film.
3) Gummisnoddar till håret, jag kommer nog ha med mig 20 stycken. Jag har med mig snoddar i alla väskor. Måste kunna sätta upp håret, så det inte är i vägen.
OS-meriter:
Aten 2004: 8:a på 4x200 m frisim.
Peking 2008: 8:a på 4x200 m frisim, 16:e på 200 m frisim, 11:a på 4x100 m frisim.
2012: Laget på 4x100 m frisim diskades på grund av överväxling.
OS I Rio
De olympiska spelen i Rio de Janeiro är de 31 sommarspelen och det är första gången ett OS avgörs i Sydamerika. Spelen avgörs mellan den 5 och 21 augusti. I Rio-OS avgörs tävlingar i 28 olika sporter.
Simon SjödinSimidrottSkärholmen
Sofia MattssonBrottningHelsingborg
Stefan Nilsson
Gå till toppen