Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Migrationsverket varnar för tillfällig flyktingström över Öresund

Om id-kontrollerna upphör under två veckor i juli kan flyktingströmmarna nå en tillfällig kulmen. 

Bild: Patrick Persson
Just nu arbetar riksdagens justitieutskott för högtryck för att hitta ett sätt att upprätthålla id-kontrollerna vid Öresund under hela sommaren.
Men om regeringen och riksdagen ska hålla sig strikt till den svenska förordningen om id-kontroller måste de upphöra under de två första veckorna i juli för att därefter återupptas för en ny kontrollperiod på sex månader.
Uppehållet skulle i så fall under två veckor göra det enklare för flyktingar utan id-handlingar att ta sig till Malmö och Helsingborg från Kastrup och Helsingör.
Migrationsverket räknar i sin nya prognos på vad ett tillfälligt uppehåll i id-kontrollerna kan innebära och har kommit till slutsatsen att mellan 1000 och 8000 asylsökande kan komma att söka sig över Öresund under perioden den 4-17 juli.
Migrationsverket räknar med tre scenarion:
•Ett "nedre scenario" som innebär att 500-1 000 asylsökande per vecka tar sig över Öresund,
•Ett "planeringsscenario" som talar för att 1 500-2 000 asylsökande per vecka reser över Öresund,
•Ett "beredskapsscenario" som innebär att 3 000-4 000 asylsökande åker över Sundet per vecka.
"Utgångspunkten för alla antaganden är att Tyskland hunnit registrera alla asylsökande i landet. I den kontexten kommer avsaknad av id-kontroller att endast bli av marginell betydelse för antalet asylsökande i Sverige eftersom framkomligheten blir mycket begränsad", heter det i Migrationsverkets prognos.
Gå till toppen