Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Miljöpartiet Skåne: "Det här är mycket allvarligt"

Ledande miljöpartister tar avstånd från Kamal al-Rifais (MP) inbjudan av Usama bin Ladins forne mentor Salman al-Ouda till Malmö.
Samtidigt rasar Tobias Billström (M), riksdagsledamot och tidigare migrationsminister:
– Att han ska tala i Malmö är upprörande, säger han.

Anders Åkesson (MP), regionråd.Bild: Albin Brönmark (Arkiv)
– Vi tar tydligt avstånd från all extremism och om det finns någon sanning i det här påståendet så är det mycket allvarligt, säger Fredrik Hanell, distriktsordförande i Miljöpartiet Skåne.
Läs också Usama bin Ladins mentor till Malmö
– Vårt parti är tolerant och öppet och vi vill se en mångfald bland våra företrädare, men den som inte kan stå upp för vår värdegrund om demokrati och alla människors lika rättigheter, är inte välkomna i partiet, fortsätter han.
Hur påverkar detta ert parti?
– Det är för tidigt att säga. Jag vet ännu inte den fullständiga bilden. Men bara misstanken om att detta är sant är mycket allvarlig och något vi måste agera tydligt emot, säger Fredrik Hanell.
Har du varit i kontakt med lokalavdelningen i Burlöv?
– Inte ännu. Jag har sökt dem och jag har även sökt Kamal (al-Rifai, vår anm.), men ännu inte fått tag i dem.
Läs också MP-politiker bakom inbjudan av Usama bin Ladins mentor
Riksdagsledamoten och tidigare migrationsministern Tobias Billström (M) från Malmö, är förvånad över att Salman al-Ouda överhuvudtaget har bjudits in.
– Den här mannen är salafist, han är förintelseförnekare och helt uppenbart emot lika rättigheter mellan män och kvinnor. Att han ska prata i Malmö är upprörande, säger Tobias Billström.
– I det läget Miljöpartiet befinner sig i just nu är detta såklart inte bra, men jag tycker det viktigaste att fokusera på är besöket i sig. En sådan här person bör överhuvudtaget inte bjudas in till Sverige, säger han.
Agerandet från Burlövspolitikern Kamal al-Rifai ifrågasätts även av Anders Åkesson (MP), regionfullmäktigeledamot från Malmö och medlem i Miljöpartiets partistyrelse.
– Den här personen som bjudits in är emot homosexuella och det finns en underton av antisemitism, bland annat. Detta är något som överhuvudtaget inte är förknippat med Miljöpartiet.
Inte heller Anders Åkesson har ännu varit i kontakt med lokalavdelningen i Burlöv.
– Vi måste först efterhöra om dessa uppgifter verkligen stämmer och föra en diskussion med Kamal al-Rifai. Sedan får vi agera utifrån det, säger han.
Gå till toppen