Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Pengar till flyktingar som reser hem

Norge betalar flyktingar som har fått avslag på sina asylsökningar för att lämna landet. Sverige har sedan tidigare ett liknande system.

Invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug. Norge betalar flyktingar som har fått avslag på sina asylsökningar pengar för att lämna landet. Arkivbild.Bild: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix/TT
De första 500 asylsökande som frivilligt lämnar Norge ska få 10 000 norska kronor extra av staten, vilket motsvarar 9 946 svenska kronor. Erbjudandet ska marknadsföras på affischer och bildskärmar i 31 kommuner i landet.
— Det är dyrt att ha människor på asylmottagningar, säger invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet till norska NRK.
Hon förklarar att landets utrikesdepartement sjösatt kampanjen eftersom de norska asylmottagningarna är hårt belastade. Listhaug hoppas att den blir framgångsrik och att de framöver kan ge fler asylsökande erbjudandet.
— Vi hoppas att de som kommit hit med orealistiska förväntningar kan resa hem så fort som möjligt och skapa sig ett liv där, säger hon.
Generalsekreterare Ann Magritt Austenå i Norges organisation för asylsökande (NOAS) tycker att åtgärden verkar bra, men är kritisk mot att många kan bli utan ersättning.
I Sverige kallas motsvarande system för återetableringsstöd och administreras av Migrationsverket. Stödet, som omfattar en rad länder, är 30 000 kronor för en vuxen. Enligt Migrationsverkets årsredovisning kom 323 sådana ansökningar in 2014. Av dessa avslogs en tredjedel.
Gå till toppen