Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Usama bin Ladins mentor till Malmö

Den salafistiske megastjärnan Salman al-Ouda har bjudits in att tala på Amiralen i Malmö.
En gång i tiden var han inspirationskälla till Usama bin Ladin.

Den 60-årige strängt konservative saudiern Salman al-Ouda är en världsstjärna bland religiösa muslimer.
Han har 8,6 miljoner följare på Twitter och nästan lika många på Facebook. På Youtube sprids videor över hans predikningar. Och runt om i världen följer miljontals muslimer honom på hans hemsida IslamToday.net.
Nyligen placerade en amerikansk tidning honom som nummer 17 bland världens femhundra mest inflytelserika muslimer alla kategorier.
– Alla älskar honom, säger Kamal al-Rifai, ordförande i Syriska föreningen, och miljöpartistisk politiker i Burlöv, som nu bjudit Salman al-Ouda till Malmö.
Här ska han framträda på en gala för Syriens barn på Amiralen i Folkets Park på lördag.
– Vi bjöd in honom för vi ville ha en imam som inte är extremist, säger Kamal al-Rifai.
Läs också MP-politiker bakom inbjudan av Usama bin Ladins mentor
Men Salman al-Ouda är en högst kontroversiell person. Enlig islamologen Philip Halldén i Lund, som skrivit om al-Ouda i sin doktorsavhandling, kan saudiern absolut inte kallas demokrat med svenska mått mätt.
Salman al-Ouda har idag tagit avstånd från terrorgrupperna al-Qaida och Islamiska staten. Han förespråkar en fredlig övergång till sharia.
– Han företräder numera föreställningen att islam erbjuder lösningen på alla samhällsproblem. Förr eller senare kommer alla att inse att sharia är ett överlägset system, förklarar Philip Halldén.
"Al-Ouda förespråkar ett gradvis införande av sharia", skriver den erkände brittiska islamologen Madawi al-Rasheed i en artikel om saudiern.
Salman al-Ouda är salafist. Det är en inriktning inom sunniislam som enkelt uttryckt vill återgå till den gamla "rena läran" från profeten Muhammeds tid.
Läs också Miljöpartiet Skåne: "Det här är mycket allvarligt"
En gång i tiden tillhörde al-Ouda de riktigt hårda salafistiska revolutionärerna.
– Han var en inspirationskälla för Usama bin Ladin. De tillhörde en grupp som kritiserade den saudiska regimen för att den inte levde upp till sina höga ideal. Men så småningom tvingades mentorn ta avstånd från sin lärjunge, förklarar Philip Halldén.
Hösten 1994 kastades Salman al-Ouda i fängelse för sin kritik av den saudiska regimen, som han anklagade för dubbelmoral när prinsarna och shejkerna vältrade sig i västerländsk lyx. Efter fem år frigavs han och anslog en betydligt mer försonlig ton mot kungahuset.
Sen dess har hans popularitet utnyttjats av regimen i Saudiarabien – som styrs enligt strikt patriarkala sharialagar med halshuggningar, piskstraff och där kvinnor inte ens får köra bil.
2007 skrev Salman al-Ouda ett öppet brev till sin forne lärjunge Usama bin Ladin där han kritiserade honom för terrornätverket al-Qaidas attack mot USA den 11 september 2001 och den fortsatta terrorn: "Min broder Usama, hur mycket blod har spillts? Hur många oskyldiga människor – barn, gamla och kvinnor – har dödats i al-Qaidas namn?"
Men även om al-Ouda i dag tagit avstånd från den våldsamma jihadismen står han för med västerländska mått extremt patriarkala och konservativa värderingar.
Likt de flesta salafister har han fällt djupt antisemitiska uttalanden. För en tid sen kallade han Förintelsen "en myt av enorma proportioner".
Homosexualitet är något som, enligt al-Ouda, aldrig kan accepteras av islam.
Varför bjuder Syriska föreningen in en sådan person till Malmö?
– Vi har en gala för Syriens barn och vi ville ha en imam. Han är ingen sträng person. Han är emot alla konstigheter som finns i Saudiarabien, säger Kamal al-Rifai.
Han är en salafist.
– Hur vet man det? För att han har skägg? Alla imamer har skägg.
Han har till och med varit mentor åt Usama bin Ladin.
– Han har tagit avstånd från extrema åsikter för länge sen. Alla älskar honom. Han är emot Daish (Islamiska staten) och al-Qaida, säger Kamal al-Rifai.
Inbjudningar till Amiralen på lördag har spritts via Facebook. Men enligt Kamal al-Rifai råder viss osäkerhet om Salman al-Ouda ska hinna få visum till Sverige i tid till framträdandet.
– Jag har talat med hans manager. Han kommer om han bara får visum i tid, säger Kamal al-Rifai.
Gå till toppen