Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

70-talshuset uppdaterades till en sommar-oas

Vid sidan av centercourt i Båstad med fri utsikt över Laholmsbukten, har Efva och Richard Hultin sitt sommarhus. Ett sjuttiotalshus som renoverats för att passa ett skönt sommarliv med både familj och vänner.

I vardagsrummet har Efva inrett utifrån den fyrkantiga zebramattan från Gant Home. Bordet har hon ritat själv och fått tillverkat hos Bröderna Perssons specialsnickerier i Bromölla. Stolarna runt matbordet är från Tom Dixon. Fåtöljerna är Börge Mogensens ”Den spanska stolen” och är köpta på auktion. Ljusstake av Tom Dixon.Bild: Peter Erlandsson
I början av 1900-talet köpte Ludvig Nobel, bror till Alfred Nobel stora delar av marken i Båstad. Allt bebyggdes inte meddetsamma. På 1970-talet blev Efva och Richard Hultins område slutligen uppköpt av en byggmästare som bebyggde alla tomter med likadana hus. Som man så ofta gjorde på sjuttiotalet.
– Mina föräldrar köpte tomten 1979, de hade stått i kö och hade turen att få den här tomten som ligger längst ner på gatan med full havsutsikt, berättar Efva Hultin.
Efva Hultin i trädgården framför den vidunderliga utsikten. I ett av sovrummen står en säng med sänggavel från Mimou, med sängkläder från Gant Home och tavlor av Efvas mormor. Sängbordet kommer från Ikea.Bild: Peter Erlandsson
För fem år sedan tog Efva och hennes man över huset och satte igång med en renovering.
– Alla gamla heltäckningsmattor från sjuttiotalet åkte ut, nu har vi lagt in parkett överallt, utom i hallen där vi behållit det fina travertingolvet. Vi har även ändrat planlösningen och i köket finns nu ett nytt kök från Ballingslöv. Vi har försökt hålla det enkelt, det är ju ändå ett sommarhus.
Efva och Richard är ofta här, så även deras tre barn som är 17, 23 och 25 år.
– Förutom våra barn som gärna kommer hit med sina kompisar har vi många övernattningsgäster. Då funkar det inte med för mycket prylar. Alla ska ju få plats med sina saker. Det ska vara funktionellt.
Här har familjen i vanliga fall sin tv men nu pryds bänken av stora krukor med växter i stället. På hyllan står tavlor av Märta Måås-Fjetterström. Fårskinn från Natures Collection. I köket låg tidigare ett korkgolv från sjuttiotalet men det har nu ersatts med ett parkettgolv. Hela köket har blivit sommarglatt med gula och orange detaljer. Stolarna kommer från Hay, mattan från Pappelina och korgen från Afroart.Bild: Peter Erlandsson
Inredningen står Efva för. Hon driver sedan sex år tillbaka en inredningsbyrå i Malmö - At Work och jobbar med olika inredningsprojekt för företag.
– Jag brinner för att skapa funktionella kontor för mina kunder. Det är viktigt att se på deras varumärke och profil och vilka produkter de har. Jag försöker sätta mig in i hur de arbetar och hur de egentligen vill arbeta i framtiden och tar fram en lösning utifrån det. Jag gör också specialinredningar om det behövs.
I Efvas eget sommarhus är färger viktiga.
– Det ska vara glada färger i ett sommarhus. Mycket grönt men också lila, blått och gult. Jag gillar färgglada detaljer. Det ska vara roligt, glatt och lätt.
På den så kallade kaffehyllan finns koppar och glas men också kokböcker och receptsamlingar. Koppar från danska Bent Brandt. I köket finns också plats för att sitta ner och antingen jobba eller leta efter recept. Stora krukor från Pantone rymmer pennor. Lampor från Muuto, skrivtavla av glas från Lintex och stolar från Hay.Bild: Foto: Peter Erlandson
Inredningen av sommarhuset är ett ständigt pågående projekt. Inspirationen hittar Efva ofta på nätet och det är det skandinaviska och enkla som tilltalar henne mest.
– Jag surfar jättemycket och följer trender mer än jag borde, men jag gillar roliga detaljer och tycker om när jag lyckas hitta något som blir lite av en snackis.
Allt är inte heller färdigrenoverat.
– Jag ångrar lite att vi inte renoverade badrummet när vi ändå var i gång. Vi hade planer på att sätta in en bastu, men det blev inte av. Nu får vi ta tag i det igen.
I början av 1900-talet köpte Ludvig Nobel, bror till Alfred Nobel stora delar av marken i Båstad. Allt bebyggdes inte meddetsamma. På 1970-talet blev Efva och Richard Hultins område slutligen uppköpt av en byggmästare som bebyggde alla tomter med likadana hus.Bild: Peter Erlandsson
Huset ligger på en tomt som sluttar ner mot havet och det finns en stor terrass under tak som löper längs hela långsidan. Här finns matbord och loungehörna. Den gamla altandörren har ersatts med ett stort skjutdörrsparti i glas.
– Där har vi öppet hela tiden på sommaren, då springer vi ju in och ut på terrassen. Det känns så härligt somrigt.
Utsikten från terrassen är milsvid, här syns hela Laholmsbukten. Här syns också Skansens kallbadhus och 60 meter långa brygga. Tennisens centercourt ligger bara ett stenkast ifrån.Bild: Peter Erlandsson
Trädgården utanför är till stora delar en gräsmatta men det finns också två stora rabatter med stora hortensior. På gräsmattan finns solstolar och ett tennisnät.
– Det är oundvikligt - man blir ju biten av tennis när man är i Båstad, så är det bara.
Sommarfint i sovrummet med sängkläder från Gant Home och sänglampor från Örsjö belysning. Hatten som här fått bli väggdekoration kommer från H&M.Bild: Peter Erlandsson
Fler bilder från sommarhuset i Båstad och mer hem och trädgård hittar du i vår Himma-app! Den laddar du ner gratis här:

FAKTA

Här bor: Efva och Richard Hultin
Var: Båstad
Hur: Sommarhus i byggt 1979
Boyta: 230 kvm
Gör: Richard är vd för ett projektutvecklingsföretag inom Skanska och Efva jobbar som inredare på At Work, atworksweden.se
Gå till toppen