Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

Förbundsbasen: Ska inte drabbas av panik

Det inkastade knallskottet som orsakade skandalscenerna på Gamla Ullevi upprör förbundsbasen Karl-Erik Nilsson.
– En idiotisk handling som fick konsekvenser för precis alla. Det är otroligt ledsamt och beklagligt. Man blir förbannad.

Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet.
Vid ställningen 0–0 avbröts onsdagens match mellan IFK Göteborg och Malmö FF.
I den 78:e minuten kastades ett knallskott in på Gamla Ullevi och landade precis bredvid MFF:s avbytare Tobias Sana och den assisterande domaren Mathias Klasenius.
Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska fotbollförbundet, var själv på matchen med sin sjuttonårige son.
– Svensk fotboll är oerhört mycket, men när det händer sådana saker i det som är vår viktigaste underhållningsidrott, nämligen elitfotbollen på herr- och damsidan, då blir man tagen.
Hur går svensk fotboll vidare?
– Klubbar, ledare, spelare och domare vill bjuda in till fest. Sedan är det helt obegripligt hur man som åskådare tänker när man plockar med ett knallskott när man ska gå på underhållning. Det är otroligt svårt att värja sig mot enskilda individers handlingar. Ingen av de övriga på arenan kan ju vilja ha den här typen av kompisar med sig på en fotbollsfest.
Vad kan förbundet göra, vilka blir konsekvenserna?
– Vad som händer nu är att domaren och matchdelegaten lämnar in en rapport till förbundet. Den hamnar sedan hos disciplinnämnden, som är en oberoende myndighet vald av årsmötet. Det är den formella gången. Vad som blir resultatet kan jag varken spekulera i eller ha en uppfattning om.
Blir det hårdare tag från förbundet, ska man skärpa regelverket?
– Vi är inne på andra året med ett förändrat ansvarsförhållande. Enskilda händelser ska inte göra att man drabbas av panik. Låt oss nu ta tag i det här och sätta oss ner för att resonera tillsammans. Att under innevarande säsong göra justeringer i regelverket är naturligtvis inte aktuellt, säger Karl-Erik Nilsson.
Hur drabbas allsvenskan som produkt av en sådan här händelse?
– I det korta perspektivet är det naturligtvis inte bra. I det långa perspektivet har allsvenskan visat sig bli bättre och bättre, starkare och starkare. Jag hoppas att de goda krafterna fortsätter gå på fotboll, det var en fantastisk fest på onsdagskvällen innan en enskild individ bestämde sig för att förstöra den, säger Karl-Erik Nilsson.
Gå till toppen