Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ing-Marie Nilsson

Arkeologen, fil dr Ing-Marie Nilsson, Lund, har avlidit 47 år gammal. Hennes närmaste anhöriga är modern Ingegerd Nilsson vid sidan av många vänner och kollegor.

Ing-Marie kom från Emmaljunga till Lunds universitet där hon framförallt studerade historisk arkeologi. Redan tidigt i sina studier visade hon ett intresse och en fallenhet för medeltiden och kyrkoarkeologin.
Ing-Marie kom i sin forskning att förnya synen på kyrkornas sociala, ekonomiska och religiösa betydelse. Doktorsavhandlingen, ”Mellan makten och himmelriket” (2009) är en fullödig studie av de medeltida kyrkorna i Halland och kommer att förbli ett standardverk. I avhandlingen visade Ing-Marie sitt exceptionella engagemang och sin kunskap i ämnet, vilket hon förmedlade med stilistisk skärpa, och hon berättade om den glädje det intellektuella arbetet skänkte henne.
Det var alltid viktigt för Ing-Marie att betrakta kyrkorna som en del i en större berättelse och på så vis bidrog hon genom sin forskargärning till vår förståelse om medeltiden och dess människor.
Efter disputationen arbetade Ing-Marie som projektledare vid Sydsvensk Arkeologi AB men fortsatte oförtrutet att forska och skriva om alltifrån Brahekyrkan på Visingsö och Ås kloster till Dalby kyrka och förhållandet mellan Uppåkra och Lund.
Ing-Marie var en mycket uppskattad vän och kollega. Hennes humor kännetecknades, likt hennes forskning, av träffsäkerhet och spetsfundigheter. Sin fritid ägande hon gärna åt film – alltifrån den svenska guldåldern till dålig science fiction –, musik, sällskapsspel och sommarhuset i Skummeslöv.
Hon gjorde aldrig någonting halvhjärtat, vare sig det gällde hennes engagemang i arbetet, i att klå sina motspelare i sällskapsspel, eller i sin omtanke om sin familj och sina vänner.
Vi är många som kommer att sakna henne.
Gå till toppen