Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Intressant regidebut som gapar över för mycket

Min dotter, min syster

Frankrike (Les cowboys), 2015. Regi: Thomas Bidegain. Med: François Damiens, Finnegan Oldfield, Agathe Dronne, John C Reilly. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.44.
Det är något uppfriskande avigt med regidebuterande Thomas Bidegains ”Les cowboys”, som den passande originaltiteln lyder. Den har ett bultande hjärta och tar sig oväntade vägar – man vet faktiskt aldrig riktigt vad som väntar bakom nästa kurva.
Agathe Dronne och François Damiens.Bild: Antoine Doyen
16-åriga Kelly försvinner från sin familj under en ”western-fest” på den franska landsbygden. Pappan Alain påbörjar, som en ensam cowboy, ett letande som ska pågå i många år, ta honom till flera länder och världsdelar och – mer eller mindre – rasera hans tillvaro. Och sökandet går i arv, för med på resorna finns sonen Kid, i början en liten pojke, vars liv och person kommer att formas av systerns försvinnande.
I detta traumatiska familjedrama, lyckas Bidegain klämma in en roadmovie, ett slags western, lite melodram och en spänningsthriller, alltihop laddat med dagsaktuell politik, religion, extremism och terrorism.
Tyvärr gapar han över för mycket. För många trådar förblir för lösa och för många rollfigurer passerar bara förbi, utan att vi får lära känna dem eller förstå dem. Men det är ändå en intressant debut som bådar gott, från manusförfattaren till filmer som "Rust and bone" och "En profet".
”Din pappavisste i alla fall vad han letade efter”, säger någon till Kid. Hoppas att Bidegain också lyckas tydliggöra sitt mål i nästa film.
Gå till toppen