Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

Man som kastade knallskott anhållen

Den man som misstänks ha kastat knallskottet som avbröt den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF har gripits i Göteborg.
Mannen, född 1987, har anhållits som skäligen misstänkt.

Malmö FF:s Tobias Sana kastar hörnflaggan mot IFK-klacken efter att han träffats av ett knallskott under onsdagens allsvenska fotbollsmatch mellan IFK Göteborg och Malmö FF på Gamla Ullevi i Göteborg.Bild: Adam Ihse/TT
— Han greps inte i sin bostad utan på annan plats, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm till TT.
Han misstänks för misshandel alternativt vållande till kroppsskada. Tidigare under dagen uppgav polisen att den misstänkte identifierats och vid 20-tiden i kväll anhölls han av åklagare, skriver Aftonbladet.
— Han är känd av polisen för våld kring fotbollsmatcher sedan tidigare, sade förundersökningsledare Claes Hagstrand till tidningen.
Knallskottet kastades mot planen och hamnade i närheten av den assisterande domaren Mathias Klasenius, som chockades, och som träffade MFF-avbytaren Tobias Sana.
Båda har polisanmält händelsen, Sana för att ha fått en känning i benet efter knallskottet, Klasenius för att ha fått problem med hörseln.
Klasenius säger till Sveriges Radio att det blev oerhört känslosamt när det inträffade, men att han nu mår bra.
Matchen bröts. Om det nu var en Blåvitt-supporter som kastade knallskottet ska, enligt fotbollens tävlingsbestämmelser, IFK Göteborg förlora matchen med 0—3.
— Det är huvudregeln. Sen finns det undantagssituationer, som att om det finns särskilda skäl kan matchen återupptas från den tidpunkt när den bröts. Och om det finns synnerliga skäl kan vi besluta att det uppnådda resultat, 0—0, ska gälla som slutligt resultat, säger Kerstin Elserth, ordförande i disciplinnämnden, till TT.
— Det finns alltså lite olika vägar att gå. Hur det blir när det gäller den här matchen kommer senare i vårt beslut. Och det kan i sin tur överklagas.
Hon säger att i bedömningen ska även räknas in om något lag ska få spela inför tomma läktare. Däremot kan man inte döma till böter.
— Det är en annan ordning, det är ett bestraffningsärende. Där har vi andra regler numera. Om en förening har gjort allting för att undvika att sånt här händer ska de inte bestraffas.
Matchdelegaten och domaren Jonas Eriksson lämnar underlag från matchen till riksombudet, en tjänst som Fotbollförbundet nyligen införde, och som innehas av förbundsjuristen Anders Hübinette.
— Ambitionen är att jag skickar in en anmälan till disciplinnämnden helst redan i morgon. Sedan kommer disciplinnämnden att låta föreningarna yttra sig och sedan förhoppningsvis fatta ett beslut så snart som möjligt, säger Hübinette, som sent på eftermiddagen ännu inte fått in rapporten från matchdelegaten, bara domarrapporten.
Riksombudet har möjlighet att yrka på påföljd i ärendet innan han för det vidare till disciplinnämnden.
— Jag vill inte föregripa hur det blir nu innan jag har tagit del av allting, säger Hübinette.
— Vi kommer att ha vårt sammanträde så fort det går eftersom frågan gäller en match som avbrutits, säger Kerstin Elserth.
Gå till toppen