Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Misstänkt för p-husmordet erkänner att han tog livet av hustrun

Den 42-årige mannen erkänner att han tagit livet av sin hustru, men hävdar att det var dråp och inte mord. Detta framkom under häktningsförhandlingen på torsdagen.

Bild: Patrick Persson
- Han säger att han upplevde en provokation när hon ropade "han ska döda mig, han ska döda mig", säger mannens advokat, Anders Elison.
På grund av de skador 42-åringen ådrog sig när han krockade med en buss strax efter knivdådet, hölls häktningsförhandlingen på den ortopedavdelning på Sus i Malmö där han vårdas sängliggande.
Under förhandlingen var hela avdelningen stängd för besök. En väktare stod posterad utanför entrén på fjärde våningen och hindrade besökare från att komma in för att hälsa på anhöriga.
Knivdramat i Lund: minut för minut
Inne i det lilla vårdrummet trängdes den misstänkte och hans advokat Anders Elison med åklagaren Kristina Wedelbäck, lagman Göran Lundahl, en notarie från Lunds tingsrätt, två civilklädda poliser och två anställda från kriminalvården.
Häktningsförhandlingen fördes inför lyckta dörrar. När förhandlingen var klar meddelade Göran Lundahl att 42-åringen är häktad för att på sannolika skäl har mördat sin hustru.
- Han medger dråp i hastigt mod, ingen planering. Han menar att han inte hade tänkt döda henne, säger Anders Elison.
De två veckor som åklagaren har på sig att väcka åtal räcker inte, meddelade hon redan på torsdagen.- Framför allt kommer den tekniska undersökningen att dröja, vilket är normalt i sådana här fall. Dessutom är det många vittnen som ska förhöras, alla har ännu inte hörts. Det finns flera vittnen som var så nära att de såg stora delar händelseförloppet, säger Kristina Wedelbäck.
Det var vid 15.30-tiden förra tisdagen som kvinnan blev knivskuren i parkeringshuset Färgaren i centrala Lund. Med livshotande skador fördes hon till sjukhuset där hon efter cirka en timme förklarades avliden. Tio minuter efter dådet greps den mordmisstänkte 42-åringen sedan har krockat med en buss på väg 108 mellan Lund och Staffanstorp.
Har låg sedan nedsövd på sjukhuset fram till i söndags och har inte kunnat förhöras förrän den här veckan. Under den tid mannen ligger på sjukhusavdelningen finns det väktare på plats.
Gå till toppen