Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

Planinvasion, knallskott och päron – här är händelserna som stoppat matcher i allsvenskan

Matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF är den senaste i raden av allsvenska matcher som har avbrutits utan att slutföras samma dag. Här är några exempel:

25 april 2011: Syrianska–AIK

Bild: Bildbyrån
Matchen bröts sedan ett knallskott smällt i närheten av assisterande domaren Daniel Wärnmark. Syrianska ledde då matchen med 1–0 och tilldömdes segern med 3–0. Domen kvarstod trots upprepade överklaganden från AIK, som även fick betala 150 000 kronor i böter.

24 maj 2011: Malmö FF–Helsingborgs IF

Bild: Peter Frennesson
Vid ställningen 0–1 tog en person sig in från läktaren och gick till attack mot HIF-målvakten Pär Hansson, som redan tidigare hade fått ett knallskott kastat mot sig. HIF dömdes som segrare med 3–0, MFF fick betala 150 000 i böter.

30 juli 2011: Malmö FF–Djurgården

Bild: Bildbyrån
Redan efter elva minuter, vid ställningen 1–0 till MFF, bröts matchen sedan ett antal knallskott kastats in. Eftersom Svenska fotbollsförbundets disciplinnämnd inte ansåg det möjligt att avgöra var knallskotten kom ifrån beslutade man om omspel. MFF överklagade och ville bli tilldömt segern med 3–0, men besvärsnämnden sa nej. Matchen spelade slutligen om i sin helhet den 15 oktober. Resultat: 1–0 till MFF.

31 oktober 2012: Åtvidaberg–Sundsvall

Med 26 minuter kvar bröts strömmen på Kopparvallen. Matchen spelades slut nästa dag och slutade 2–2.

8 april 2013: Djurgården–Mjällby

Bild: Bildbyrån
Efter Mjällbys 0–1 i 37:e minuten kastades ett antal föremål in på planen. Bland annat fick en Mjällbyspelare ett päron i huvudet. Disciplinnämnden beslutade att matchen skulle spelas färdigt vid senare tillfälle, men besvärsnämnden ändrade beslutet och Mjällby tilldömdes segern med 3–0.

30 mars 2014: Helsingborgs IF–Djurgården

Bild: Johan Persson
40 minuter in i den allsvenska premiären bröts matchen på Olympia. Då hade Djurgårdssupportrar stormat planen efter att beskedet om dödsmisshandeln av en Djurgårdssupporter före matchen nått läktarna. När spelet avbröts var ställningen i matchen 1–1, vilket också fastställdes som slutresultat av disciplinnämnden.

27 april 2016: Göteborg–Malmö FF

Bild: Bildbyrån
I den 78:e minuten exploderade ett knallskott vid fötterna på MFF-avbytaren Tobias Sana och i närheten av den assisterande domaren. Sana svarade med att rycka upp en hörnflagga och kasta den mot publiken. Den assisterande domaren var chockad och kunde inte slutföra matchen, som avbröts efter en halvtimmes överläggningar.

20 september 2015: Göteborg–Hammarby

Bild: Bildbyrån
Matchen spelades visserligen färdigt samma dag, men först efter ett långt avbrott som uppstod sedan en Hammarbysupporter kastat en brinnande bengal på Göteborgssektionen nedanför – varifrån bengalen sedan kastades tillbaka upp på Hammarbysektionen. Göteborg ledde med 1–0 när händelsen inträffade i den 88:e minuten och när matchen sedan återupptogs blev detta också slutresultatet.
Gå till toppen