Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snabbändring av lagen ger id-kontroller hela sommaren

Enligt lagen om id-kontroller som riksdagen fattade beslut om i december får kontrollerna bara fortgå ett halvår i taget. Men nu vill regeringen vill göra en snabbändring i lagen om id-kontroller för att undvika en ökad flyktinginströmning över Öresund under de två första veckorna i juli.

Sedan några veckor har det förts fram krav i riksdagens justitieutskott på att id-kontrollerna för resande över Öresund ska fortgå under hela sommaren.
Enligt den lag om id-kontroller som riksdagen fattade beslut om i december får kontrollerna bara fortgå ett halvår i taget.
Därför måste id-kontrollerna på Kastrup och i Helsingör upphöra den 4 juli, och de kan återupptas för ytterligare ett halvår först efter en karenstid på två veckor.
Så är förordningen om id-kontroller skriven.
Detta har lett till att Migrationsverket framfört varningar för att uppemot 8 000 asylsökande kan komma till Skåne under perioden den 4-17 juli. Och enligt Moderaterna kan den tillfälliga flyktinginströmningen bli ännu högre.
Johan Forssell är moderaternas migrationspolitiske talesperson:
– När Migrationsverket talar om att 8 000 asylsökande kan komma till Sverige under två veckor i juli gör de antagandet att Tyskland hunnit registrera alla asylsökande. Men tyskarna har svårt att hinna med. Drivkrafterna att komma till Sverige är väldigt starka också för de flyktingar som vistas i Tyskland.
– I Tyskland finns idag en halv miljon flyktingar om inte är registrerade. Om Sverige under två veckor upphör med alla id-kontroller så kan väldigt mycket hända.
De här synpunkterna har både Moderaterna och Sverigedemokraterna fört fram i justitieutskottet. Så sent som i förra veckan röstade utskottet ned ett SD-förslag om en ändring i lagen om id-kontroller.
På torsdagen gjorde såväl Socialdemokraterna som Miljöpartiet en kovändning i frågan.
Nu vill såväl S som MP – med stöd av Moderaterna – att utskottsledamöterna ger "ett uppdrag till justitieutskottets kansli att snarast återkomma till utskottet med beslutsunderlag för att stryka paragraf 6" i lagen om id-kontroller.
Det är den paragrafen som talar om att det krävs en karenstid på två veckor innan en ny halvårslång period av gränskontroller kan ta vid i början av juli.
Riksdagsman Anders Hansson från Vellinge är Moderaternas talesman i justitieutskottet. Han välkomnar regeringspartiernas omvändelse:
– Jag är väldigt glad att man tar bort den här karenstiden på två veckor. Det är ett krav som vi fört fram väldigt länge. Det är bra att vi nu får gehör för det, säger han.
Mats Pertoft (MP) är tf ordförande i justitieutskottet:
– Efter en samlad bedömning väljer vi att ta bort den här pausen. Den sammanfaller på ett olyckligt sätt med en paus för EU:s inre gränskontroller.
Beslutet välkomnas också av Sverigedemokraterna, som dock anser att behandlingen av ärendet varit skrattretande.
– Det är komiskt hur de andra partierna gång på gång röstat nej till vårt förslag att ta bort karenstiden för id-kontrollerna, men det är positivt att de nu följer efter oss till punkt och pricka och tar efter vårt förslag, säger Kent Ekeroth, SD:s förstanamn i justitieutskottet.

Lagen talar omkarenstidpå två veckor

Lagen om id-kontroller ger regeringen möjlighet att vid allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet införa id-kontroller vid resor med bussar, tåg och passagerarfartyg till Sverige från utlandet, i syfte att upprätthålla lag och ordning eller skydda den nationella säkerheten.
Lagen trädde i kraft den 21 december 2015.
Lagen är tidsbegränsad och gäller i tre år från ikraftträdandet, dvs. till den 21 december 2018.
Inom den tidsperioden får bestämmelser om id-kontroller med stöd av lagen gälla i upp till sex månader åt gången med en karenstid på två veckor mellan varje gång.
Källa: Regeringskansliet.
Gå till toppen