Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svettpatienter får rätt till fri behandling i Danmark

Den som åker till Danmark för att få behandling för kraftig svettning har rätt till ersättning för hela kostnaden.
En ny dom i Högsta förvaltningsdomstolen är en lättnad för många tusen patienter med svettproblem, hyperhidros.

"Region Skåne har ändrat ersättningarna hela tiden" säger Joakim Ternström, som gläds över domen.Bild: Moa Dahlin
–  Det är fantastiskt! säger Joakim Ternström från Staffanstorp, som i flera omgångar åkt över till den privata Svedklinikken i Köpenhamn.
Behandlingen med botulinomtoxin (botox) i handflator och fötter har hjälpt honom enormt. Men sedan Region Skåne minskat ersättningen måste han göra den med lokalbedövning, vilket är smärtsamt.
–  Nu hoppas jag kunna få lätt narkos igen. Det har jag inte haft råd att betala själv, säger han.
Läs också Svettkliniken i Köpenhamn blev hans räddning
Domen i Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) kommer att bli vägledande för vilken ersättning landets landsting måste betala till patienter som söker vård i ett annat EU-land.
Fallet som nu avgjorts handlar om en patient från Stockholm som fått behandling för svettning i händer och armhålor på kliniken i Köpenhamn, som varje år tar emot flera tusen svenska patienter.
Patienten ansökte om ersättning för kostnaden, 25 500 danska kronor (ungefär 32 000 svenska kronor). Stockholms läns landsting ville bara betala 6 000 kronor, enligt en uträkning om vad motsvarande vård hade kostat i hemlandstinget.
Idag betalas ungefär samma ersättning i alla landets landsting.
Men beräkningen underkänns nu av HFD, som visserligen noterar att ”kostnaden för [patientens] vård i Danmark framstår i och för sig som förhållandevis hög...” Men domstolen konstaterar dock att det inte är osannolikt att det kostat lika mycket i Sverige.
Ett justitieråd var skiljaktigt och hänvisade till att samma svettbehandling i Uppsala faktiskt hade kostat 17 000 kronor.
Anledningen till att så många med hyperhidros reser till Danmark är att behandlingsmöjligheterna i Sverige är begränsade. I några landsting, däribland Skåne, erbjuds hjälp med svettning i händer och armhålor. Bara Uppsala har behandling för fötter, rygg, nacke och andra kroppsdelar.
För Region Skåne kan den nya domen få stor ekonomisk betydelse. Från Skåne har över tusen patienter åkt till Svedklinikken i Köpenhamn under perioden 2014–2015.
– Eftersom vi är en gränsregion berörs vi extra mycket av domen, det kan handla om 30–40 miljoner kronor som måste betalas ut i ersättning, säger regionrådet Anders Åkesson (MP).
Region Skånes jurister håller just nu på att lusläsa domen från HFD. Resonemangen om ersättning kan gälla alla typer av vård i andra EU-länder.
–  Frågan är nationell och jag kommer att lyfta den i hälso- och sjukvårdsdelegationen i Sveriges kommuner och landsting, säger Anders Åkesson.

Vård i EU-land

Fritt vårdsökande inom EU gäller sedan 2004. För planerad vård kan en patient få kostnadsersättning i efterhand. Patientens hemlandsting betalar.
För att söka vård utomlands behöver patienten inte ha väntat i kö, eller ha en ovanlig åkomma. Enda kravet är att behandlingen utförs i Sverige, och att metoden är vetenskapligt underbyggd.
Gå till toppen