Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Taggat om tonåringar

Med närapå fri tillgång till västvärldens hetaste tv-serier är det kanske lätt att tro att intresset för svenska produktioner med målgrupp tonåringar är lika med noll. Men det verkar inte så. Inte minst webbproduktionen "Portkod", vars två säsonger just nu till mångas lycka repriseras på SVT Play, har visat att det fortfarande finns sug efter samtida dramer med hög igenkänningsfaktor.
Därför är nya SVT Play-serien ”#hashtag”, i åtta behändiga och rappt berättade tiominutersavsnitt, mycket välkommen. Inspirerade av de uppmärksammade Instagramupploppen i Göteborg 2012 har Jessika Jankert och Lovisa Löwhagen skrivit en spännande och oroande historia som i grunden handlar om hur långt längtan efter social gemenskap kan driva oss. Regissören Anders Hazelius har redan i kortfilmsformat visat sig vara en lyhörd skildrare av just det unga kollektivets inne- och uteslutningsmekanismer. Hur den ängsliga undran "Är jag inne eller ute?" på en sekund får elever att glömma de många lektionerna i så kallad livskunskap. "#hashtag" visar också hur skrämmande kort steget mellan impulsiv handling och total katastrof kan vara i Internetåldern.
I berättelsens centrum befinner sig några unga tjejer som dras med i en okontrollerbar händelseutveckling. En av dem startar det mobbande Instagramkontot "paaach" och vinner plötslig virtuell megapopularitet, en annan hängs här ut som slampa, en blir falskeligen anklagad för att vara kontots grundare och är nära att lynchas och en av dem sviker sin bästa vän och förtärs av samvetskval. De är alla i någon mån både offer och förövare, vilket gör berättelsen betydligt mer nyanserad, komplex och intressant än mycket annat som produceras för målgruppen.
När de verkliga Instagramupploppen inträffade stod vuxenvärlden handfallen. Vi var därför till föga hjälp för de hundratals ungdomar som drabbades i det som kom att bli ett av landets genom historien mest omfattande rättsfall. Frågan är om vi blivit klokare nu? Förbud mot vissa appar är knappast någon lösning på problemen med nätmobbning. I så fall tror jag mer på att införa medie- och informationskunskap som obligatoriskt ämne i grundskolan. Men tills så sker tycker jag att vi alla, unga och gamla, ska följa "#hashtag" och prata med varandra om det vi ser.
Gå till toppen