Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tipsen som kan underlätta fritidshusköpet

Kolla fritidshuset noga innan du köper det.
Uppmaningen kommer från Villaägarnas riksförbund som listat åtta tips inför köpet.

Bild: Emmalisa Pauly
På bostadssajten Hemnet är 359 skånska hus listade under rubriken fritidshus.
Här hittar man allt från gårdar och slott till renoveringsobjekt och småstugor från runt 100 000 kronor.
Som köpare har du en stor undersökningsplikt för att undvika obehagliga överraskningar. Den gäller oavsett om du lägger upp 65 miljoner för en gård i Pålsjö eller 95000 kronor för en 40 kvadratmeter stor stuga i Pålstorp. Det är de dyraste respektive billigaste objekten just nu under rubriken fritidshus.
Villaägarna har listat åtta tips för dem som går i fritidshustankar.
1. Besiktiga sommarstugan! Säljaren ansvarar bara för dolda fel och köparen ansvarar själv för övriga fel. Det är svårare att hävda dolda fel i en sommarstuga eftersom den ofta håller lägre standard än permanentbostadshus.
2. Vattnets kvantitet och kvalitet ingår i köparens undersökningsplikt. Köparen bör därför kontrollera om vattnet är tjänligt, brunnen har tillräckligt hög kapacitet och att vattnet inte brukar sina. Att borra ny brunn är kostsamt.
3. Att skorsten och eldstad fungerar och får användas ingår också i köparens undersökningsplikt.
4. Kontrollera vem som ansvarar för vägen. Är det kommunen eller är det en vägförening? Är det en vägförening som fastigheten hör till kan det innebära höga kostnader.
5. Många sommarstugor har enskilt avlopp. Man bör därför kontrollera det. Finns det tillstånd till anläggningen? Finns det förelägganden från miljökontoret att förbättra reningen? Har avloppet tillräcklig kapacitet för den kommande belastningen?
6. Kontrollera att en eventuell båtplats verkligen ingår i köpet. Båtplatsen kan vara en personlig rättighet som tillhör säljaren och som inte följer med fastigheten.
7. Finns det servitut? Ligger till exempel brunnen på grannens fastighet eller har grannen rätt att ta vatten ur din brunn? Behöver ni åka över grannens mark för att komma till stugan eller gå över grannens tomt för att komma ned till stranden? Innehållet och omfattningen av servitut kan ibland vara oklart och leda till diskussioner och osämja mellan grannar.
8. Kolla med kommunen om det finns byggplaner för området som kommer att förstöra idyllen?
Gå till toppen