Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bong

Autentiska napolitanska pizzor, långt från hawaii

Pizza dal Sud

Address: Claesgatan 8, Malmö. Homepage: www.pizzadalsud.se. Cuisine: Napoletanska pizzor. Telephone: 040-19 00 28. Atmosphere: Mysigt på Möllan. OpenHours: Mån-lör 11.30-20, sön stängt. Prices: Standardmenyn: 65-95 kr.
I ett av de små båsen inne på Mitt Möllans mattorg spelas italiensk schlager från en gammal köksradio. Två italienare står och småpratar på sitt förstaspråk medan den ena dekorerar pizzadegarna med bland annat mozzarella, basilika, krossad kokt potatis och karljohansvamp och den andra viker pizzakartonger till hämtpizzorna. En av kunderna läser ett reportage om det sköna Kampanien i ett resemagasin i väntan på att pizzorna ska gräddas klart i stenugnen.
Ett stenkast från Möllevångstorget kan man äta pizza i äkta napolitansk anda.Bild: Emma Larsson
Vi är många som vill förgylla lunchen med en pizza, men väntetiden är inte längre än den vanliga pizzakvarten. Dessutom är just dessa napolitanska surdegskreationer väl värda sina femton minuter. Kanterna är oregelbundet bubbliga och läckert gyllenfrasiga på ovansidan. Botten är precis lagom seg och tuggig, ungefär som en blandning mellan en bättre focaccia och en ciabatta.
Vår margherita för 70 kronor är precis så enkel som den ska vara, målad i den italienska flaggans färger. Röd av syrlig men rund tomatsås, lika läskande frisk som en färsk, solmogen tomat, vit av den skivade komjölksmozzarellan fior di latte och grön av basilikablad. En mer konstnärlig tolkning hade varit flugsvamp i lövskog.
Bland de övriga pizzorna finns både sådana som sällan eller aldrig byts ut och sådana som är mer temporära. På den tillfälliga listan läser vi om pizzatoppingar som svarta oliver, den smakmässigt endivliknande scarolasalladen och nduja, en kryddig bredbar salami.
La napoletana för 95 kronor, döpt efter staden varifrån just dessa pizzor härstammar, har en topping av fior di latte, den grovmalna isterbandsliknande korven salsiccia samt friarielli, en typ av mangoldliknande italiensk spenat med uppenbar men inte överdriven beska. Här saknar vi inte tomatsåsen ett dugg, smakerna är fullt tillräckliga som de är och korven bidrar med precis lagom mängd sälta och behagligt fläskig flottighet.
I Italien finns inte en sorts pizza, dess utförande varierar mellan regionerna. I Rom är botten tunn och nästan knaprig, i Neapel är den segare och aningen tjockare. Traditionellt sett är toppingarna modesta, men på modernare pizzerior kan man hitta ymnigare tolkningar, även om de knappast kan mäta sig med svenska produktutvecklingar som kebabpizzan och hawaiipizzan.
Genomgående är dock att italienarna ogärna serverar råvaror som inte producerats där de ska tillagas. Här har man dock valt att servera pizzor som smakar som i Neapel, snarare än att anamma den italienska besattheten vid lokala ingredienser. Dessutom är det enligt Associazione Verace Pizza Napoletana, föreningen som utfärdar certifikat till pizzabagare som verkar i äkta napolitansk anda, möjligt att baka autentiska pizzor även utanför Italien.
Än så länge är Pizza Dal Sud utan certifikat, men vi kan gå i god för att de förtjänar ett.
Gå till toppen