Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Företagsledare vid 22 års ålder

Heltidsstudier, ett eget företag med tio medarbetare och jobb inom hemtjänsten räcker inte för 22-åriga Sofie Orlov. Nu vill hon sommarjobba som koncernchef.

Sofie Orlov läser femte terminen på läkarprogrammet vid Lunds universitet.
Det är inte helt lätt att boka intervju med Sofie Orlov. När hon inte studerar medicin är hon för det mesta upptagen med andra saker. Något firande av siste april i Stadsparken blir det inte heller för hennes del, berättar hon när vi träffas framför Universitetshuset.
– Nej, jag ska jobba i hemtjänsten i Staffanstorp. Sedan ska jag äta middag med familjen, tänkte jag. Och sedan ska jag sova. Jag har varit med i Stadsparken någon gång, men jag har inga positiva minnen av det, jag tyckte mest att det var rörigt.
Sitt eget företag, Sorigo, startade Sofie Orlov redan vid 19 års ålder, när en bekant våren 2013 frågade om Sofie kunde hjälpa hennes dotter med matte.
– Jag tänkte att ska man göra det så ska man göra det på riktigt, så jag startade ett företag. Jag har hållit på och haft många elever, det gick jättebra första året, men sedan kände jag att om det kommer fler elever så kommer jag inte att klara det.
I stället för att säga nej till nya elever beslutade Sofie Orlov sig för att expandera verksamheten.
– Jag tänkte att det finns jättemånga duktiga studenter som vill ha något extrajobb. Så jag annonserade och anställde fyra tjejer. Sedan har vi växt successivt, och i dag är vi tio stycken.
Det är många som vill ha hjälp med läxorna, och det är inte bara pengarna som driver Sofie Orlovs företagande.
– Det är jätteroligt att se när ens elever utvecklas, när man ser att de förstår och börjar tro på sig själva.
Utöver företagandet läser Sofie Orlov femte terminen på läkarlinjen. Dessutom arbetar hon inom hemtjänsten. Och på fritiden rider hon och tävlar i hoppning.
Men hur hinner man med allt?
– Jag pluggar under veckorna, sedan jobbar jag lite grann på Attendo i Staffanstorp, på sommaren så klart och på helgerna. Man får pussla med tiden och prioritera. Om jag gör lite mer av plugget denna vecka så kan jag lägga mer fokus på annat nästa vecka, brukar jag tänka.
"Det andra" just nu är en tävling om ett sommarjobb som vikarierande koncernchef på rekryteringsföretaget Adecco. Sofie Orlov har redan lyckats bli en av de åtta finalisterna bland över sju tusen sökande.
– Det började med att jag tittade på Instagram och såg ett sponsrat inlägg, man fick ladda ner en app för att se hur man skulle agera som ledare. Det var olika uppdrag man skulle ta ställning till under tre dagar. När man gick vidare fick man ladda ner en annan app där man skulle filma sig själv och svara på frågor.
Nu hoppas Sofie Orlov på bra resultat i webbomröstningen inför finalen i Stockholm. Men vad tjänar en läkarstudent på att sommarjobba som koncernchef, förutom den höga lönen?
– Jag tror att det hade varit jätteutvecklande, att man lär sig väldigt mycket om hur stora företag fungerar. Och jag tror att det behövs en ökad bredd inom läkarkåren, som erfarenhet av den typen av ledarskap.
Gå till toppen