Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kaos och hot på Balderskolan

Balderskolan i Staffanstorp får svidande kritik av Skolinspektionen. Kränkningar, hot och stök är enligt myndighetens rapport vardag på skolan.

Anne Björcke Nilsson är rektor på Balderskolan.Bild: Hakan Rojder
På flera punkter konstaterar Skolinspektionen i en färsk rapport flera brister i Balderskolans verksamhet. Skolan kan enligt myndigheten inte garantera eleverna en trygg och lugn skolmiljö.
Barn i de yngre klasserna uppger att de inte vågar gå till matsalen utan en vuxens sällskap av rädsla för de äldre eleverna. I samtliga intervjuer som Skolinspektionen gjort med lärare och elever framkommer att hot om våld, mobbing och kränkningar förekommer på skolan. Stölder, med uppklippta elevskåp, är enligt rapporten vardagsmat.
Elever berättar att de inte känner sig trygga under lektionerna då lärare inte klarar av att hålla ordningen i klassrummet. Situationen varierar från kaosartad till att ibland vara lugn.
Så har det varit, enligt lärare och elever på skolan, sedan F-9-skolan startades hösten 2013.
I rapporten framgår även att lärarna inte samarbetar för att skapa en god miljö för lärande och utveckling. De åtgärder som skolan ska ha genomfört har enligt Skolinspektionen inte varit tillräckliga.
Om inte åtgärder vidtas innan september kan skolan få betala ett vite på 600 000 kronor.
– Vi ser mycket allvarligt på detta och den kritik som riktats mot skolan. Vi försöker öka tryggheten på skolan och nu kommer vi arbeta mer intensivt, säger Anne Björcke Nilsson, rektor på Balderskolan.
– Jag tror att vi absolut kan reda ut detta. Sedan skolinspektionen var här har vi redan förbättrat skolan på flera punkter. Vi har precis fått in resultat från vår egen trivselenkät där elever på hela skolan fått svara. Den visar på en ökad studiero och en ökad trygghet.
Skolan har bland annat med hjälp av elevcoacher, enligt Anne Björcke Nilsson, jobbat med värdegrundsarbete. Sedan arbetet intensifierades under förra året har personalen märkt en stor skillnad.
– Vi såg förstås bristerna redan för ett år sedan och att flera åtgärder behövdes. Jag vet att vi gör ett bra arbete och vi kommer fortsätta med att fokusera på bristerna skolinspektionen beskriver. Studieron och tryggheten har ökat markant framförallt på mellanstadiet.
Gå till toppen