Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Staffanstorp

Nu kan alla polisbilar spåra DNA-märkning

Nu är alla polisbilar i Skåne utrustade med UV-lampor för att kunna spåra DNA-märkt stöldgods. Förhoppningen är att Staffanstorpsprojektet ska sprida sig och leda till 30 procent färre inbrott.

Staffanstorpsprojektet med stöldskydd genom DNA-märkning har nått del två. Samtliga polisbilar i polisdistikt syd (Skåne, Blekinge, Kronobergs län och Kalmar län) är nu utrustade med en UV-lampa som kan läsa av DNA-märkningen. Polisen Henrik Widmark demonstrerar genom att lysa in i ett bagage fyllt med "stöldgods".
– Här glimmar det till, säger han när ljuset från ficklampan träffar en läsplatta, en tavla och en bunt silverbestick.
Ljuset är grönt, men det finns också andra färger som indikerar att förmålet är märkt. Utan lampan syns inte märklacket alls.
Henrik Widmark förklarar att polisen inte jobbar annorlunda för att hitta stöldgods nu, men att när förmålen väl hittas blir det lättare att spåra dess rätta ägare.
– Märk-DNA hjälper inte oss förrän vi kommit in i bilen. Det handlar ofta om att vi får en känsla att något inte står rätt till eller att någon stannas för att till exempel kontrollera nykterhet. Framför allt hjälper märkningen till så att föremålen hittar hem, säger han.
Sedan i höst är Staffanstorp pilotkommun för projektet med stöldskydd genom DNA-märkning. Vid alla in- och utfarter till samhället sitter skyltar som säger att här är värdesaker DNA-märkta. Det handlar om ett unikt samarbete mellan kommunen och polisen och förhoppningen är att projektet sedan ska kunna bli nationellt.
Genom informationskampanjer har kommun och polis gått ut till Staffanstorpsborna med ett erbjudande om att köpa märk-DNA till ett rabatterat pris. Runt 1 700 av kommunens 8 500 hushåll har nappat och inhandlat en flaska osynlig vätska. Staffanstorps kommun har också märkt alla sina värdefulla saker, exempelvis skoldatorer.
– Målet är att minska antalet inbrott med 30 procent. Och just nu verkar vi ligga bra till för att nå målet, säger Patrik Runesson, trygghetssamordnare i Staffanstorps kommun.
När en polispatrull träffar på stöldgods som de ser är DNA-märkt topsas föremålet och provet skickas iväg för en avstämning mot datasystemet. Svaret kommer efter två dagar.
Sedan projektet infördes i Staffanstorp i höstas har två hushåll som skaffat märk-DNA råkat ut för inbrott. I det ena fallet hade personen hunnit sätta upp skyltarna hemma om att värdesaker DNA-märkts. Men tyvärr hade man inte hunnit registrera föremålen än. I det andra fallet var det en familj i Hjärup som fick påhälsningar av tjuvar, som tog sig in genom ett fönster som inte märkts med något dekal.
– De fick med sig en Ipad som var märkt och registrerad. Den påträffades senare i Göteborg, säger Christer Stålhandske, kommunpolis i Staffanstorp.
– Ännu har jag inte haft turen att hitta DNA-märkt gods, men nu när vi har lamporna finns möjligheten, säger Henrik Widmark.
Invånarna i Staffanstorps kommun har kunnat skaffa märkningen via kommunen, men det går också att köpa sin egen märkutrustning. Idén om att DNA-märka sina värdesaker är inte helt ny och har bland annat använts i England under många år.
– Skillnaden är att man tidigare sålt en modell utan polisiär förankring. Nu är polisen utrustad för att kunna spåra godset tillbaka till den rättmätiga ägaren, säger Henrik Widmark.

Staffanstorpsmodellen med märk-DNA

Staffanstorp är pilotkommun att testa projektet.
Kommunen och polisen samarbetar med tre leverantörer av DNA-vätska. Målet är 3 000 medverkande hushåll och 30 procent färre inbrott.
Vätskan penslas på värdesaker, och får en unik DNA-sträng.
Flaskans DNA registeras i ett datasystem så att den rättmätiga ägaren finns att kontakta om föremålet skulle dyka upp hos polisen som stöldgods.
Gå till toppen