Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Ny sydsvensk tankesmedja med hållbart fokus

Anders Olshov, grundare och fram tills för ett par år sedan chef för Öresundsinstitutet, är initiativtagare till den nya sydsvenska tankesmedjan Intelligence Watch. I dagarna släpper man sin första rapport.

Fram till 2014 ledde Anders Olshov Öresundsinstitutet. "Jag kände att Öresundsintegrationen var en viktig process att medverka i. Nu har den frågan har gått in i en ny fas", säger han.Bild: Jenny Leyman
Vilket blir ert fokus?
– Att bidra till en hållbar omställning av samhället och att reducera riskerna med den nuvarande utvecklingen. Vi har fokus på miljö, ekonomi och social hållbarhet, de tre hänger ihop. Men det är också tvärsektoriella frågor. Det handlar som exempel om samhällsbyggnad, regionförstoring och hälsa.
Har ni ett regionalt perspektiv?
– Vi kommer att utnyttja den regionala kompetens som finns och har skapat en struktur för att nå ut. Jag är verksamhetsledare och den sammanhållande länken. Sedan har vi en struktur med expertråd och styrelse som gör att vi involverar och använder ett antal experter inom olika områden. Vi kommer att ta oss an sydsvenska frågor med engagemang, men vi kommer inte att begränsa oss geografiskt. Vi kommer även att göra oss hörda i den nationella debatten.
Varför behövs det en ny tankesmedja av den här typen?
– För att den nuvarande samhällsutvecklingen förefaller vara ohållbar, eller åtminstone innebära stora risker. I en demokrati är det med tanke på det fria ordet en maktbalans mellan olika grupperingar, och då tror vi att det behövs ytterligare en röst för att stärka hållbarhetsfrågorna, för att få fler att inse hur viktigt det är.
Vilken är er politiska inriktning?
– Det handlar ju om att påverka men vi är politiskt oberoende, det är väldigt viktigt för oss. Vi är noga med att inte ta partipolitisk ställning, och kopplas ihop med något politiskt parti. Vi har exempelvis inga politiker i vår styrelse.
Varför startar du om, efter tiden med Öresundsinstitutet?
– Det handlar om att följa med i tiden. År 2000 öppnade Öresundsbron och jag kände att Öresundsintegrationen var en viktig process att medverka i. Nu har den frågan har gått in i en ny fas, samtidigt som hållbarhetsfrågorna och klimathotet har växt i betydelse. Då känner jag att det är här det är viktigt att kraftsamla just nu.
Anders Olshov.Bild: Jenny Leyman
Fem frågor: Intelligence Watch
  1. Vad? Ny sydsvensk tankesmedja.
  2. Hur? Fokus på hållbarhetsfrågor.
  3. När? Löpande.
  4. Var? Bas i Malmö. Bland medlemmarna finns sydsvenska kommuner, banker samt bygg- och fastighetsbolag. I styrelsen återfinns bland andra Malmös stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson (ordförande) och Högskolan Kristianstads rektor Håkan Pihl (vice ordförande).
  5. Varför nu? Släpper i dagarna sin första rapport: Sverige in i dimman – ett obehagligt sannolikt krisscenario.
Gå till toppen