Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nytt larm om hängande flyktingar

Slår larm om flyktingar under lastbilar på färjorna.

Bild: Britt-Mari Olsson ARKIV
— I de fall vi har sett människor under lastbilarna har vi kontaktat dansk polis. Men vi får inte öppna lastbilarna. Vi har erbjudit svenska myndigheter att stå på kajen, antingen i Helsingör eller i Helsingborg, säger Henrik Rørbæk, vd för HH Ferries, till TT.
Rederiets personal har upptäckt flera livsfarliga flyktförsök på eller under lastbilar i Helsingör de senaste åtta-tio dagarna, berättar han. I ett brev varnar han kunderna för en potentiellt mycket farlig situation och uppmanar till skärpt uppmärksamhet.
Färjebolagen har sedan den 4 januari ett transportörsansvar och måste kontrollera alla resenärers id innan de får resa mot Sverige. Hittills har nästan 3 000 personer avvisats, men mest svenskar utan giltigt id. Bara cirka 130 bedöms ha varit personer som vill söka asyl i Sverige.
— Vi kan märka att trycket ökar, men från en låg nivå. Vi har avvisat dubbelt så många potentiella asylsökande de senaste åtta, tio dagarna jämfört med tidigare, säger Henrik Rørbæk.
Gå till toppen