Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Zoran Roganovic: Jag känner mig som 28 – inte 38

Den evigt unge Zoran Roganovic vänder upp och ned på åldersbegreppet.
– Jag känner mig som 28, inte som 38.

Lugitränaren Tomas Axnér om Zoran Roganovic: ”Det är inte så att Zoran behöver stå och skjuta på varje träning. Jag kan väcka Zoran klockan tre på natten och han vet vad han ska göra.”Bild: AVDO BILKANOVIC
Den femte och avgörande kvartsfinalen mot Sävehof kan bli Zoran Roganovics sista match i Lugitröjan.
– Jag vill inte känna besvikelsen över att säsongen tar slut. Det gör bara ont. Jag ska ge allt i 60 minuter. Sedan får vi se om det räcker till en plats i semifinalen, säger 38-åringen.
Nästa säsong ska veteranen representera HK Malmö, men Zoran Roganovic lever här och nu.
– Det som kommer efter sommaren ser jag också framemot, men det är inget jag tänker på nu.
Mål i massor är synonymt med Zoran Roganovic.
I december 2014 blev han tidernas skyttekung i elitserien med sitt 2000:e mål.
Zoran Roganovic är mitt uppe i en lång karriär utan ett synbart slut. Inget han direkt planerade.
– Å andra sidan har det gått så snabbt att jag knappt har hunnit tänka tillbaka. Att jag är 38 år, det fattar jag inte. Det känns som om jag började spela i går.
Zoran Roganovic mår prima. Inga ålderskrämpor.
– Jag känner mig som jag gjorde för tio år sedan. Är i bättre form i dag, det garanterar jag. Det är helt otroligt, det är lättare att träna nu, säger han.
Lugitränaren Tomas Axnér kan jämföra.
– Jag spelade med Zoran när jag var 38 år. Själv spelade jag i elitserien tills jag var 40. Jag vet hur det känns i kroppen och vet hur mycket man måste träna för att bibehålla kvalitet och kraft. Det krävs mer ju äldre man blir, säger han.
Tomas Axnér menar att det inte går att slå av på takten och luta sig tillbaka.
– Den träningen Zoran lägger ned varje morgon i gymmet gör att han fortfarande kan prestera på den här nivån, säger Axnér.
Att monotont träna handboll sex dagar i veckan är inget som förlänger karriären. Inte enligt Tomas Axnér.
– Ju äldre man blir desto mer ska man fokusera på den fysiska statusen.
Styrketräningsrummet blir allt viktigare?
– Styrka, smidighet, snabbhet, explosivitet och hård fysisk träning. Det är inte så att Zoran behöver stå och skjuta på varje träning. Jag kan väcka Zoran klockan tre på natten och han vet vad han ska göra. Bra sjukgymnaster och ett smart fysupplägg kan förlänga karriären.
Tomas Axnér vet exakt när bensintanken blir tom.
– När försäsongen kommer och man inte längre känner att det är kul, då blir det bara ett år ytterligare. Sedan är det slut. Det handlar otroligt mycket om att ha drivkraften, säger han.
En drivkraft som Zoran Roganovic tycks ha.

19.00

Lugi–Sävehof
Kvartsfinal 5:5
Lund, Arenan
Tränaren tycker, Lugis Tomas Axnér: – Vi måste hitta tillbaka till det försvarsspelet vi hade i match tre. Vi måste vara kompakta och köttiga. Den allra viktigaste delen blir att mina spelare fattar vilken möjlighet det här är. Vi spelar inte för vår existens, utan vi spelar för komma närmare en SM-final.
Gå till toppen