Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

"Ingen ödesgemenskap" med Sverige

Finlands president Sauli Niinistö säger i en intervju för tidningen Ilta-Sanomat att Finland inte har någon "oskiljaktig ödesgemenskap" med Sverige när det gäller beslutsfattande. Frågan blev aktuell när en utredning om eventuellt Natomedlemskap överlämnades till den finländska regeringen i går.
Finlands president Sauli Niinistö understryker att försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige inte omfattar att gemensamt överväga Natomedlemskap. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/ TT
Utredarna framhåller att det lönar sig för Finland och Sverige att välja samma grunder för försvaret och säkerheten. Om bara det ena landet går med i Nato lider det andra, resonerar de.
— Det råder stor enighet kring att Finland och Sverige utvecklar sitt försvarssamarbete. Jag tror att det har lett några till att tänka att det ingår i försvarssamarbetet att överväga Natomedlemskap. Men det är helt olika saker. Bägge fattar sina egna beslut, säger Niinistö.
Sveriges internationella samarbeten ska också utredas, men det omfattar inte den militära alliansfriheten.
Gå till toppen