Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

Tobias Sana: Hat ska inte övervinna kärlek

Knallskottet ringde fortfarande i hans öron och fanns kvar som en chockartad upplevelse. Men MFF-mittfältaren Tobias Sana gav uttryck för ånger och hade värme i sitt hjärta.

– Jag tänker inte låta hat övervinna kärlek. Jag är uppfostrad i en familj med mycket kärlek. Han som gjorde det får sitt straff. Jag hyser inget agg mot honom. Även om det var korkat gjort, sa Tobias Sana, 26 år och fortsatte:
– En person ska inte få döda fotbollen.
Skandalscenerna på Gamla Ullevi avbröt onsdagens möte mellan IFK Göteborg och Malmö FF.
Först kom knallskottet (en så kallad banger) och landade precis bredvid Tobias Sana när han höll på och värma upp vid sidlinjen. Sedan reagerade Tobias Sana genom att kasta in en hörnflagga i publikhavet, där delar av IFK Göteborgs klack höll till.
– Jag ber om ursäkt, det var ett stort misstag. Knallskottet exploderade framför mina fötter, jag blev chockad och arg, sa Tobias Sana.
Få fotbollsspelare har upplevt något liknande.
– Det är svårt att förstå känslan. Man måste själv ha varit med. Jag såg bara svart. Man förstår inte att en människa vill skada en annan. Rädslan kom först när jag var inne i omklädningsrummet.
Innan presskonferensen var Tobias Sana tillbaka i fotbollsvardagen. En dag på jobbet, ett träningspass med Malmö FF på en soldränkt plan med bistra vårvindar. Tobias Sana var tillbaka i den verkligheten han älskar. Tillsammans med en boll och ett gäng lagkompisar.
– Hatet ska inte förstöra min kärlek till fotbollen, sa Tobias Sana.
MFF:s lagkapten Markus Rosenberg besväras av en lårskada och avbröt programenligt träningen betydligt tidigare än majoriteten av spelarna. Händelsen i Göteborg kastade långa skuggor över fotbollsfredagen.
– Vi har haft ett möte och pratat igenom situationen. Vi har en viktig vecka framför oss. Därför måste vi lämna det här bakom oss och vänta in disciplinnämndens beslut. Nu kan vi inte göra mer, sa Markus Rosenberg.
Tobias Sana berättade att han hade fått mycket stöd efter onsdagsmatchen, både internt och från Göteborgshåll.
Bredvid Tobias Sana på podiet satt MFF:s sportchef Daniel Andersson.
– Tobias har gjort fel, det är vi alla överens om, men vi har förståelse för vad han gjorde, sa Daniel Andersson och slog fast att MFF inte vidtar några åtgärder mot Tobias Sana.
Huligandebatten var inget som Tobias Sana hade synpunkter på.
– Bara för att det här har hänt mig kan jag inte agera domare. Men jag tänker på ungdomarna på läktaren. De kanske har blivit skrämda för livet.
Daniel Andersson såg en smula uppgiven ut när debatten om läktarvåld kom på tal.
– Inom klubben görs ständigt ett arbete mot detta. Just bangers är något vi verkligen inte vill ha.
– Förr eller senare måste man förstå att man skadar andra människor när man kastar in sådana föremål. Förhoppningsvis trillar polletten ner, sa Daniel Andersson.
Tobias Sana ska genomgå en hörselundersökning och har ett sår på benet.
Mitt i allt fanns humorn.
– Jag har fått ett köttsår, eller vad ska man säga, sa han och vände sig mot Daniel Andersson.
– Ahh, sa Daniel Andersson och konstaterade därmed med en malmöitisk avadå-känsla att just detta inte var så himla farligt.
Gå till toppen